HUO obilježava 20 godina postojanja

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2012. u 15:59
.

HUO je osnovan 17. ožujka 1992., a u funkciji nacionalnog Ureda za osiguranje je u punopravnom članstvu Savjeta ureda i time u međunarodnom Sustavu zelene karte osiguranja od 1. studenoga iste godine.

Hrvatski ured za osiguranje, udruženje društava za osiguranje u Hrvatskoj, obilježava 20 godina djelovanja. Tim povodom jučer je u hotelu Westin Zagreb, održana prigodna svečanost.
Svečano obilježavanje, uz uzvanike predstavnike institucija vezanih uz djelatnost osiguranja te društava za osiguranje, uveličali su i gosti Mariusz W. Wichtowski, predsjednik Savjeta ureda – Council of Bureaux i Ulf D. Lemor, počasni predsjednik Savjeta ureda – Council of Bureaux, administrativnog tijela koje upravlja Sustavom zelene karte osiguranja, kojeg čine 46 nacionalnih Ureda članova Savjeta ureda – Council of Bureaux sa sjedištem u Bruxellesu. Sustav zelene karte olakšava međunarodni promet motornih vozila i jamči isplatu odštete oštećenima u prometnim nesrećama koje su uzrokovala vozila inozemne registracije. Također, proslavi su se pridružili i predstavnici nacionalnih udruženja osiguratelja iz Slovenije i Austrije.  

Hrvatski ured za osiguranje osnovan je 17. ožujka 1992. godine, a u funkciji nacionalnog Ureda za osiguranje je u punopravnom članstvu Savjeta ureda i time u međunarodnom Sustavu zelene karte osiguranja od 1. studenoga iste godine. Već od 1. prosinca 1992. godine počeo je izdavati hrvatsku međunarodnu zelenu kartu osiguranja i uručivati je svojim članicama – društvima za osiguranje radi predaje osiguranicima, te time u ratnim godinama omogućio građanima Hrvatske nesmetano prometovanje u svim zemljama Sustava.

Svake godine u zemljama Sustava zelene karte dogodi se više od pola milijuna prometnih nesreća koje su uzrokovala vozila iz neke druge zemlje. Kada se dogodi prometna nezgoda koju prouzroči inozemno vozilo, osoba kojoj je nanesena takva šteta svoju odštetu regulira kroz Sustav zelene karte, a za naknadu štete jamči nacionalni Ured.

Zahvaljujući svojoj afirmaciji kao pouzdanog člana koji izvršava međunarodne obveze Hrvatski ured za osiguranje je 17. rujna 1998. primljen u podsustav Multilateralnog sporazuma o jamstvu između ureda zemalja EU, Islanda, Norveške i Švicarske, kojim se ukida kontrola zelene karte na graničnim prijelazima za vozila sa registracijskom pločicom RH koja je priznata kao dokaz osigurateljnog pokrića.

Daljnja afirmacija Hrvatskog ureda za osiguranje uslijedila je prijemom u Insurance Europe (do 01. 03. 2012. CEA) najprije kao pridruženog člana, a od 2007. godine kao punopravnog člana ove najznačajnije osigurateljne institucije, krovne europske (re)osigurateljne federacije sa direktnim utjecajem na osigurateljno zakonodavstvo EU, što predstavlja priznanje ne samo Hrvatskom uredu za osiguranje nego, kako cjelokupnom hrvatskom tržištu tako i djelatnosti osiguranja, a svakako je doprinos europskom putu Republike Hrvatske.

U studenom 2010. godine Informacijski centar pri Hrvatskom uredu za osiguranje pristupio je, kao jedini potpisnik izvan Europskog gospodarskog prostora, Sporazumu između Informacijskih centara zemalja članica EEA (u okviru Sustava 4. Direktive) pri Savjetu ureda. Hrvatski ured za osiguranje također je član IUMI – Međunarodne unije pomorskih i transportnih osiguranja (International Union of Marine Insurance) jednog od najstarijih cehovskih udruženja osnovanog 1874., s preko 45 članica na svih 5 kontinenata i prva je međunarodna organizacija koja je Hrvatsku primila u svoje članstvo nakon proglašenja neovisnosti 1992. godine.

Hrvatski ured za osiguranje obavlja poslove udruženja društava za osiguranje sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, poslove predstavljanja i zastupanja interesa društava za osiguranje u međunarodnim institucijama, poslove nacionalnog Ureda za osiguranje, poslove vođenja Garancijskog fonda, poslove provođenja graničnog osiguranja od automobilske odgovornosti, poslove vođenja Informacijskog centra, poslove statistike osiguranja, poslove rješavanja pritužbi osiguranika odnosno oštećenih osoba, poslove izvansudskog rješavanja sporova između osiguranika odnosno ugovaratelja osiguranja (potrošača) i društava za osiguranje kao ponuditelja usluge osiguranja.

Hrvatski ured za osiguranje obavlja i druge poslove od općeg i zajedničkog interesa za djelatnost osiguranja te je tako pokretač brojnih inicijativa s ciljem promicanja osigurateljne djelatnosti te s ciljem zaštite prava osiguranika. Između ostalog, kroz Centar za edukaciju djelatnika u osiguranju, organizira brojne seminare i radionice s ciljem pružanja kvalitetne stručne podrške svim djelatnicima u osiguranju. Također Hrvatski ured za osiguranje provodi brojne akcije i projekte od šireg društvenog značaja kao što su akcije s ciljem povećanja sigurnosti u prometu, sprječavanja negativnih pojava u osiguranjima (prijevare u osiguranju, neosigurana i neregistrirana vozila). Hrvatski ured za osiguranje također ima aktivnu ulogu i u inicijativama za reformu zdravstvenog i mirovinskog sustava Hrvatske.

Proširenjem svojih djelatnosti u posljednjih nekoliko godina Hrvatski ured za osiguranje je intenzivirao provođenje aktivnosti s ciljem promicanja zajedničkih interesa društava za osiguranje i društava za reosiguranje s jasnom namjerom jačanja strukovne povezanosti, te promicanja svjesnosti o važnosti djelatnosti osiguranja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close