HUBOL: Liječničku komoru vodi “organizirana skupina umirovljenih liječnika”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 13:46
Hrvoje Minigo. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ovoga je mjeseca pokrenula potpisivanje peticije po bolnicama i domovima zdravlja.

Uoči predstojećih izbora za tijela Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ovoga je mjeseca pokrenula potpisivanje peticije po bolnicama i domovima zdravlja za izmjene izbornih pravila u toj najbrojnijoj i jedinoj obveznoj udruzi liječnika u Hrvatskoj, za koju u HUBOL-u kažu da je vodi "organizirana skupina umirovljenih liječnika", odgovorna za neprimjereno loš položaj liječnika u društvu.

U HUBOL-u su nezadovoljni načinom vođenja HLK-a, na čijem je čelu u trećem mandatu umirovljeni liječnik Hrvoje Minigo. Umirovljenici su, kažu, i jedan od dva dopredsjednika, rizničar, pet od trinaest članova Izvršnog odbora, tri od četiri savjetnika predsjednika i glavni urednik glasila HLK-a.

Ograničiti sudjelovanje umirovljenih liječnika

Peticijom traže da se na izborima u lipnju iduće godine glasovanje provede elektronički, da se predsjednika HLK-a bira izravnim glasovanjem svakoga člana, te da se ograniči sudjelovanje umirovljenih liječnika u tijelima Komore.

Također im je neprihvatljivo da jednu od vodećih dužnosti u Komori obnaša zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik jer se, kako tvrde, na sjednici Vlade "zdušno i uspješno zalagao da se bolničkim liječnicima uskrate temeljna ustavna prava". Pritom ga nitko iz vodstva Komore nije zbog toga pozvao na odgovornost, a kamoli razriješio dužnosti predsjednika Vijeća HLK-a.

Iz HUBOL-a pozivaju sve liječnike da podrže peticiju kako bi liječnici "svoju stručnu budućnost uzeli u svoje ruke" i prekinuli situaciju u kojoj HLK "ne služi svojim članovima, već oni služe njoj".

Prikupljeno oko 1500 potpisa

"Vjerujemo kako su predstojeći izbori za tijela Komore izvrsna prilika za uspostavu zajedništva liječnika u Hrvatskoj, što je preduvjet za uspješnu zaštitu naših interesa i primjereno pozicioniranje u društvu", navodi se u peticiji.

Cilj nam je prikupiti više tisuća potpisa i time jasno dati do znanja vodstvu Komore, što od njega očekuje članstvo, rekao je Hini predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža. Za sada, kaže, potpisivanje ide izvrsno te je već prikupljeno oko 1500 potpisa.

HUBOL, koji je inicirao peticiju i organizirao prikupljanje potpisa, ne želi je zadržati samo među bolničkim liječnicima, već namjerava oko nje okupiti svakog člana HLK-a koji podržava njegove zahtjeve. Želimo aktivirati i "izvanbolničke" kolege, uvjet potpisivanja je samo članstvo u Komori i faksimil, poručuje Goluža.

Upitan za komentar, predsjednik HLK-a Hrvoje Minigo kaže da "živimo u demokratskoj zemlji, a demokracija znači i slobodu govora".

U lipnju iduće godine u HLK-u održat će se izbori za tijela Komore na kojima će se, kao i do sada, poštivati propisana procedura. O tome što kolege govore, žustro i argumentirano ćemo raspraviti unutar naših tijela i sigurno nećemo time zamarati opću javnost, odgovara Minigo na prozivke HUBOL-a.

"HUBOL kuca na otvorena vrata"

Predsjednik skupštine HLK-a Vlado Jukić kaže pak kako mu je poznato da je pripremljena peticija i da se prikupljaju potpisi. No, on službeno ništa nije dobio.

Ističe da "HUBOL kuca na otvorena vrata", jer se, neovisno o peticiji, već radi na izradi novog pravilnika o izboru tijela Komore, kojim će, ako ga prihvati Skupština HLK-a, biti unaprijeđen izborni postupak.

Po zakonu svih 18.500 liječnika u Hrvatskoj moraju biti članovi HLK-a, kojoj je glavna zadaća izdavanje licenci za rad bez kojih se liječnici nigdje ne mogu zaposliti. Obavezna članarina u HLK-u iznosi 0,40 posto bruto plaće, a jednokratno svaki liječnik mora platiti i upisninu od 400 kuna.

Osim toga, liječnici plaćaju i razne potvrde koje izdaje Komora, poput međunarodnih licenci ili potvrda o stečenim pravima i sukladnosti obrazovanja s direktivom Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close