HUB: Rast kamata u idućih godinu i pol malo vjerojatan

Autor: Ana Blašković , 23. srpanj 2017. u 22:00
Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka/Goran Stanzl/PIXSELL

Gospodarstvo će u 2017. skočiti za 2,8% zbog turizma, izvoza i investicija.

Uoči objave polugodišnjih rezultata banaka u kojima se očekuje val otpisa zbog Agrokora, Klub glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka objavio je da kriza u koncernu neće ugroziti rast u 2017. te će on iznositi 2,8 posto.

Rezervacije su u prvom kvartalu smanjile dobit banaka za 70%, a direktor HUB-a Zdenko Adrović prognozira da će na razini godine one dosegnuti "oko 5 milijardi kuna što bi izbrisalo najveći dio dobiti iz prošle godine". Tom brojkom barata i HNB, a to bi bankama značilo najmanje 4,5 milijarde kuna izgubljenog novca zbog Agrokora. No, u HUB-u podsjećaju na visoku kapitaliziranost banaka napominjući da se 'svi klade' na uredno restrukturiranje koncerna s najviše 0,5 postotnih bodova utjecaja na BDP, izraženije u 2018.

Glavni ekonomist Addika Hrvoje Stojić kaže da rast podupire turistička sezona te izvoz i investicije. Stope rasta od 2,5 do 3% Stojić očekuje i u 2018. što je pozitivno u uvjetima razduživanja jer rast ne generiraju krediti već bolja konkurentnost, oporavak tržišta rada i pad premije rizika.

Adrović je istaknuo da banke bilježe blagi oporavak kreditne potražnje. U porastu su gotovinski i potrošački krediti građanima, posebice kunski za 15 posto, kao i zajmovi iznad milijun eura, uglavnom turističkim tvrtkama koje iduće godine najavljuju 800 milijuna eura investicija, 10 posto ukupnih. Pritom je rast kamata u narednih godinu i pol malo vjerojatan što klijentima ostavlja dovoljno vremena za odluku o izboru promjenjive ili fiksne kamatne stope, zaključuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close