HUB: Konferencija Udruge Franak o sudskim postupcima

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2018. u 15:21
Foto: Thinkstock

“Smatramo zato ovu Konferenciju svojevrsnim pritiskom na neovisnost sudova i potpuno neprimjerenom s obzirom na svoju temu i s obzirom na svojstvo nekih od najavljenih sudionika, kao i na vrijeme kada je ona zakazana.”

 Hrvatska udruga banaka dobila je poziv Udruge Franak za sudjelovanjem na Konferenciji „Sudska praksa za zaštitu potrošača, korisnika financijskih usluga uz osvrt na poslovanje hrvatskih banaka“. HUB je odlučio da na njoj neće prisustvovati. „Sudska praksa za zaštitu potrošača“, koja bi prema najavi bila bitna tema konferencije, može se odnositi na niz tekućih sudskih postupaka koji su u fokusu rada Udruge Franak.

Na konferenciji bi se stoga raspravljalo o sudskoj praksi koja se u odnosnim postupcima tek kreira. S obzirom na okolnost da o mnogim, ili gotovo svim pravnim pitanjima koja su predmetom odnosnih sudskih postupaka postoje različite sudske odluke i da se stoga ujednačena sudska praksa tek kreira, nalazimo neprimjerenim sudjelovati u radu takve konferencije.

Mnoga, ili gotovo sva bitna pravna pitanja koja su postavljena u tim postupcima još su predmetom raspravljanja pred hrvatskom sudovima, a više ključnih pravnih pitanja je predmet rada najviše sudske instance, Vrhovnog suda RH, po uloženim pravnim lijekovima jedne ili druge strane. Smatramo zato ovu Konferenciju svojevrsnim pritiskom na neovisnost sudova i potpuno neprimjerenom s obzirom na svoju temu i s obzirom na svojstvo nekih od najavljenih sudionika, kao i na vrijeme kada je ona zakazana.

Podsjećamo i na članak 6. Zakona o sudovima, prema kojem je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno korištenjem javnih istupanja koja imaju za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close