HUB: Ideja Udruge Franak o prekršajnim prijavama miriši na ucjenu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2014. u 17:25
Zoran Bohacek, predsjednik Hrvatske udruge banaka. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ističu kako je ‘ideja’ o prekršajnim prijavama sasvim neosnovana, a ni u kojem slučaju ne bi koristila dužnicima.

Hrvatska udruga banaka (HUB) ocijenila je danas kako je ideja Udruge Franak o prekršajnim prijavama protiv banaka, vezano uz ugovaranje promjenjive kamatne stope, sasvim neosnovana te 'miriši' na ucjenu. "Ideja o prekršajnim prijavama je sasvim neosnovana, a ni u kojem slučaju ne bi koristila dužnicima, nego samo proračunu, tako da samo spominjanje miriši na ucjenu", navode iz HUB-a.

Naime, Udruga Franak pozvala je danas korisnike kredita s kojima banke nisu ugovorile promjenjivu kamatu tako da se u ugovoru vidi što je promjenjivi, a što fiksni dio kamate, da tuže banke nadležnom prekršajnom sudu, a procjenjuje da bankama prijete kazne od oko osam milijardi kuna za sve postojeće ugovore u kojima nisu ugovoreni fiksni dijelovi kamate.

Čelnici Udruge Franak istaknuli su i kako je Ministarstvo financija krajem rujna upozorilo banke da su se u svom poslovanju dužne pozivati isključivo na odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) i druge relevantne zakone i propise te poštovati pravomoćne sudske presude, bez pozivanja na tzv. tumačenje Ministarstva od 14. siječnja.

Na taj način Ministarstvo financija potvrdilo je tvrdnje Udruge Franak da je tumačenje iz siječnja protuzakonito i protupravno, kazali su iz Udruge Franak. Iz HUB-a ističu kako se radi o očitoj manipulaciji javnosti jer su presuda u "slučaju franak" i ZPK dvije potpuno različite stvari koje ne treba brkati.

Razlog za to vjerojatno je da Udruga mora opravdati svoje postojanje i ubiranje članarine, jer je pravomoćnom presudom zaključen kolektivni dijalog banaka i dužnika, navode iz HUB-a. Također naglašavaju kako se banke nisu pozivale na tumačenje Ministarstva financija kod odgovora na zahtjeve dužnika za povratom sredstava.

Ministarstvo financija se ni u kojem slučaju nije stavilo "na nečiju stranu", niti je povuklo to tumačenje, nego samo naglasilo da je ono neobvezujuće i nema pravnu snagu, navode iz HUB-a. Neke su banke spomenule tumačenje kod odgovora na zahtjev za budućim postupanjem odnosno prestankom dosadašnjeg postupanja sukladno presudi Visokog trgovačkog suda.

Budući da su se sukladno čl. 11.a ZPK banke od 1. siječnja ove godine uskladile sa zakonom i time prestale postupati po prethodnim propisima, time je već riješeno buduće postupanje i ponavljanje tog zahtjeva je potpuno suvišno, kažu u HUB-u. Ističu kako je 'ideja' o prekršajnim prijavama sasvim neosnovana, a ni u kojem slučaju ne bi koristila dužnicima, nego samo proračunu RH, tako da samo spominjanje miriši na ucjenu.

A o tome da li se radi o namjerno pogrešnom informiranju i uznemiravanju javnosti ili o nadripisarstvu možda će razjasniti neke institucije, navode iz Hrvatske udruge banaka.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Smeće lopovsko! U civiliziranoj zemlji bi kopao kanale!

Također naglašavaju kako se banke nisu pozivale na tumačenje Ministarstva financija kod odgovora na zahtjeve dužnika za povratom sredstava.

E pa lepi Bohačeku – zašto lažeš? U dopisu-odgovoru PBZ na zahtjev za povrat više naplačenih kamata piše ovako:
“Ovom prigodom Vas podsjećamo i da je Ministarstvo financija Republike Hrvatske, kao nadzorno tijelo i predlagatelj ovih zakonodavnih promjena u svom priopćenju od 14. siječnja 2014. godine potvrdilo ispravnost odnosno zakonitost postupanja banke u odnosu na sve postojeće ugovore o kreditu sklopljene do 01. siječnja 2014. godine prilikom usklađivanja sa izmjenom članka 11.a.stavak 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju.”

Hm, ignoriranje zakona RH i sudskih presuda od strane banaka se presutno tolerira a dok se ljudi pobune onda je to ucjena.

New Report

Close