Huawei na crnoj listi u Americi, HT za Hrvatsku nije zabrinut

Autor: Bernard Ivezić , 11. listopad 2012. u 22:00
Huawei je najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu, prodaju je i hrvatski operateri/PXL

U HT-u kažu da su izvješće shvatili ozbiljno, ali i da testiraju sve dobavljače.

Izvješće Odbora za nadzor tajnih službi američkoga Kongresa u kojem se preporučuje tamošnjim kompanijama da ne kupuju osjetljivu telekomunikacijsku opremu od kineskih tvrtki Huawei i ZTE u Hrvatskoj je dočekano prilično hladno. Obje kineske kompanije, inače među pet najvećih proizvođača TK opreme i mobitela na svijetu, već su prisutne na našem tržištu. ZTE stateški podupire američki telekom Velatel, koji u Zagrebu i na sjeveru Hrvatske gradi vlastitu 4G mrežu pod brendom Novi-Net. Usporedno se širi ponudom mobitela, ali prema podacima Fine ovdje još ne ostvaruje prihod. Huawei je pak već snažno prisutan u Hrvatskom telekomu (HT), a probija se  ponudom mobitela u Vipnetu i Tele2. Prema posljednjim dostupnim podacima iz Fine za 2010., sa 20 zaposlenika ovdje imao je 39,9 milijuna kuna prihoda i gotovo milijun kuna neto dobiti.

Povoljniji od konkurenata

HT ističe da spomenuto izvješće shvaća vrlo ozbiljno, ali da nema konkretnijih informacija vezanih uz bilo kakve propuste u proizvodima Huaweija i ZTE-a. HT je, prema informacijama iz branše, nedavno sklopio gotovo pola milijarde kuna vrijedan posao modernizacije postojeće mreže i nabave opreme za novu 4G mrežu u kojem je jedan od glavnih dobitnika Huawei. Testirana je oprema nekoliko proizvođača, a Huawei je posao dobio zbog najniže cijene. HT te informacije nije komentirao. Ističu samo kako komponente svih dobavljača testiraju kako bi provjerili jesu li u skladu s najvišim sigurnosnim standardima. U Tele2 kažu da zasad nemaju saznanja o tom izvješću. Vipnet to nije komentirao, dok iz Velatela kažu da nisu primijetili da izvješće ima utjecaja na njih. "Novi-Net kao dio Velatel grupacije hrvatska je kompanija i posluje prema hrvatskim propisima, pa ne vidimo nikakve probleme vezane uz spomenuto izvješće", kažu u Velatelu.

Huawei: Zanemarili praksu 

Iz ureda Huaweija u Zagrebu kažu kako sumnjaju da je jedini cilj dokumenta spriječiti konkurenciju i zaustaviti ICT tvrtke iz Kine u proboju na tržište SAD-a. Navode da je odbor Kongresa namjerno zanemario javne podatke u financijskim izvješćima Huaweija u kojima se piše tko i kako upravlja kompanijom koja je na popisu Fortune 500 i kojoj reviziju radi KPMG. Navode da se u izvješću spominju brojne spekulacije koje bi navodno trebale potvrditi nepostojeće optužbe. Pritom se, ističu, ignorira poslovna praksa ICT industrije prema kojoj mnoge kompanije, uključujući Apple, proizvode svoje uređaje u Kini, te da su razvoj i proizvodnju globalizirali. "Zato sigurnosni izazovi prelaze okvire jedne tvrtke ili države, a izvješće je u potpunosti ignoriralo tu činjenicu", zaključuju u Huaweiju.

Novotny: Pripaziti

Domaći analitičari kažu da izvješće neće imati većeg utjecaja na njihovo  poslovanje u Hrvatskoj. Damir Novotny kaže da ga treba uzeti u obzir, ali ne vjeruje da će imati izravne posljedice na terenu. "Sigurno je da nam je kao članici NATO saveza SAD u vojno-obavještajnom smislu saveznik, dok Kina to nije i u tom smislu dobro je paziti na njihove preporuke", kaže Novotny. Krešimir Alić, analitičar TK tržišta agencije IDC Adriatics, kaže da je vrlo teško govoriti o sigurnosti TK opreme kad se i Appleov iPhone proizvodi u Kini. Ističe da je riječ o novom obliku trgovinskog rata između SAD-a i Kine u kojem je Europa na margini. "Dvije kineske kompanije preplavile su svijet kvalitetnom tehnologijom po vrlo niskoj cijeni i nisu jedine, a Amerikanci sad odgovaraju na drukčiji način. Tako je Apple dobio sudski spor protiv Samsunga zbog navodnog kopiranja iPhonea samo u SAD-u i nigdje drugdje, a kao nastavak imamo izvješća o potencijalnim sigurnosnim rizicima kineskih izazivača", objašnjava Alić. ZTE je četvrti najveći proizvođač mobitela na svijetu i peti po veličini proizvođač TK opreme, a Huawei je pretekao Ericsson i postao najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close