‘HTZ loše planira, izvješće mu nepotpuno’

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 18. svibanj 2015. u 21:59
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

IJF oštro napao.

Financijski izvještaj Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2014. zapravo to i nije, prije je riječ o nepotpunom godišnjem izvještaju o poslovanju.

Iz materijala predočenih saborskim odborima nemoguće je zaključiti ni kakvo je financijsko poslovanje bilo, a kamoli je li bilo uspješno. Te nimalo laskave ocjene stoje u osvrtu Instituta za javne financije s potpisom analitičara Ante Baje. Konstatira se da u HTZ-ovu izvješću, kojem manjka detaljan pregled prihoda i rashoda, nema ni podatka o promjenama broja zaposlenih, a nisu objašnjeni ni razlozi zapošljavanja novih ljudi. Oči bode i odstupanje od planova. Od 2012. je proračun HTZ-a u stalnom višku.

Lani su prihodi bili 351 milijun i čak 80 mil. kn više od rashoda. U 2013. višak je bio 92 milijuna, a u 2012. 47,7 mil., pa u Institutu drže da u HTZ-u prilično loše planiraju. Zbog svega, ističu, nije moguće utvrditi koliko HTZ pridonosi turizmu. Reagirajući na ocjene tog izvješća iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da je izvješće u potpunosti izrađeno i doneseno sukladno važećim odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Ističu da je "donošenjem Godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2015., koji je prihvaćen na 37. sjednici Turističkog vijeća 4. prosinca 2014. i na 9. sjednici Sabora 15. prosinca 2014., već je unaprijed planiran utrošak sredstava prijenosa u iznosu od 71,15 milijuna kuna".

Što se tiče komentara iz analize IJF-a da nedostaje Godišnje financijsko izvješće sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, iz Glavnog ureda HTZ-a naglašavaju da HTZ u potpunosti primjenjuje Zakon te je izradio financijske izvještaje temeljem Pravilnika o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih organizacija

Komentirajte prvi

New Report

Close