HTP Orebić investira 20 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 04. veljača 2016. u 07:31
Hotel Bellevue s dvije podižu na četiri zvjezdice, otvorenje u svibnju

Očekuju rast prihoda 25% u odnosu na lani, no puni učinak investicije imat će, računaju, 2017., kad će se prihodi povećati i 50%.

Krenula je obnova smještajnih kapaciteta HTP-a Orebić, i to hotela Bellevue i bungalova, u kojima će dvije zvjezdice podići na četiri, dok će depandansa koju vode kao sobe za iznajmljivanje po novome raditi s tri zvjezdice. Vrijednost tih investicija je 20 milijuna kuna, a otvorenje obnovljenih kapaciteta najveće hotelijerske tvrtke na Pelješcu planirano je sredinom svibnja, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave HTP-a Orebić Srđan Janićijević.

Na toj je funkciji od svibnja prošle godine, s konkretnim zadacima koji su vezani uz ispunjenje obveza iz predstečajne nagodbe. Tako je rujnu prošle godine tvrtka jednokratno podmirila svoje vjerovnike, a riječ je o isplatama u novcu, koji su sukladni nagodbi u 100-postotnom iznosu. Po tome je ta nagodba zacijelo jedna od rijetkih, ako ne i jedinstvena, a sad prednjači i s investicijama, od kojih bi korist trebala imati i država, koja je uz svoj udio u FGS-u zadržala i kontrolni paket HTP-a Orebić (25,4%), ali i lokalna zajednica kroz efekt porasta zapošljavanja. 

Zapošljavaju sezonce
Nakon neefikasne države kao bivšeg većinskog vlasnika, a potom i kašnjenja s početkom provedbe nagodbe jer nije sve išlo po planu, tvrtka od lani prolazi kroz intenzivni proces restrukturiranja s ciljem profitabilnosti, koji je postavio novi pretežiti dioničar projektna tvrtka Dalmacija Hoteli. Ona je, podsjetimo, u 90-postotnom vlasništvu FGS-a Prosperus, a ostatak drži Laguna Novigrad, no prema Janićijeviću nastupa u savjetodavnoj ulozi, kao know how partner i bez specificiranog ugovora. I dok je, doznajemo, na lanjski pomak u rezultatima najviše utjecala racionalizacija troškova poslovanja, od investicijskog ciklusa početog prošlog tjedna očekivanja su velika na prihodovnoj strani.

 

25posto

vlasničkog udjela u HTP-u Orebić ima država

"Učinke ćemo osjetiti na većim prihodima već u ovoj sezoni, tzv. nultnoj godini kad agencije nastupaju prema obnovljenim kapacitetima s nepovjerenjem, što je i logično dok se ne upoznaju sa stanjem. Zbog toga i očekujemo porast prihoda oko 25% u odnosu na lani, no puni učinak investicije imat ćemo u 2017., kad će se prihodi povećati i za 50-ak posto", kaže Janićijević. Za ovu sezonu obnovljeni hotel, kaže, imat će 159 smještajnih jedinica, a kako će brzo primiti i prve goste, izvođač radova, zagrebačka tvrtka Iskop gradnja, radi punom parom. U tijeku su još i natječaji na kojima traže partnere za opremanje, a otvoren je i natječaj za zapošljavanje novih sezonaca kojih će, doznajemo, trebati puno više nego lani.

No, pozornost privlači i aktualni poziv koji se tiče potencijalnih investitora zainteresiranih za kupnju tvrtkine non core imovine. Riječ je o nekoliko objekata. Uz upravnu zgradu samog društva, iz koje bi se u tom slučaju iselili, još se nudi i poslovni prostor, koji u najmu koristi Splitska banka, te slastičarnica Jadran, koja isto ima zakupca, kao i restoran Pelješki dvor. Krajnji rok za dostave ponude ili iskaza interesa za kupnju tih nekretnina ističe 22. veljače, a iako je došlo do velikih pomaka u usklađivanju imovinsko-pravnog stanja, zasad nisu sve nekretnine vlasnički čiste.

Još od 2006., kad je prodan jedan hotel, HTP Orebić ništa nije prodavao, a ni sad ne preuzima nikakvu obvezu prema zainteresiranim ponuditeljima. Dosad je navodno bilo preliminarnog raspitivanja. Ispitivanje tržišta stoga je cilj i jednako aktualnog poziva kojim tvrtka ispipava 'bilo' potencijalnih zakupnika za nekoliko ugostiteljskih objekata, pri čemu neki nikad nisu u bili u zakupu. 

Testiraju potencijale
"I tu želimo vidjeti stvarni potencijal, koliko to nekome vrijedi, koliko bi bio profitabilniji od nas, s time da bismo zakupom na kraju ostvarili još bolji rezultat, dok bi lokalna zajednica profitirala novim zapošljavanjem od strane zakupnika", kaže Janićijević.  Inače, magistrirao je na korporativnim financijama na Sveučilištu Bocconi u Milanu, a prije ove funkcije bio je zadužen u Prosperus-Investu za za investicije kao analitičar te je radio i za švicarskog osiguratelja AIG. 

Komentirajte prvi

New Report

Close