HT gradovima besplatno mijenja javnu rasvjetu

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2015. u 16:27
Foto: PD

Operater širi posao u energetici kroz javnu rasvjetu i buduće punionice električnih automobila, te postavljanje wi-fi i senzorskih mreža koje gradovima omogućuju lakše upravljanje infrastrukturom.

Hrvatski telekom pregovara s predstavnicima nekoliko otoka o uvođenju pametne javne rasprave doznaje Poslovni dnevnik. Najveći telekom operater u Hrvatskoj, naime, širi svoj posao u energetici kroz spoj ICT kompetencija i sredstava koje nude EU fondovi za energetsku učinkovitost.

Igor Cerinski, HT-ov stručnjak za javni sektor i EU na konferenciji Cisco Connect, koja se krajem prošlog tjedna održala u Rovinju, na svom je predavanju izjavio da gradovima i općenito lokalnim samouprava mogu ponuditi zamjenu postojeće rasvjete s LED rasvjetom bez kune kredita. “Ima više modela, svi se temelje na javno-privatnom partnerstvu, a jedan od njih, u kojem grad prenese na partnera cjelokupan posao za vrijeme trajanja ugovora omogućava gradu da cijeli posao dobije besplatno, bez kune kredita”, kaže Cerinski. Pojašnjava da u tom slučaju privatni partner, poput HT-a, onda ima pravo prodavati popratne usluge.

Cijeli projekt financira se kroz uštede energije, sredstvima koja se osvoje na natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, te popratnim uslugama. “Smisao je da grad nakon isteka ugovora gradu u cijelosti ostaje sva ta infrastruktura točno prema specifikacijama koje je tražio”, kaže Cerinski. Dodaje da bi HT-u u tom smislu najviše odgovaralo kada bi se takvi projekti mogli dogovoriti na razini županija, jer se time postižu najveći sinergijski efekti.

Ana Seliškar, koja je u Cisco došla iz gradske uprave Ljubljane kaže da je njihovo tehničko rješenje pametne javne rasvjete, a koje nudi HT, uvod u cjelovito upravljanje komunalnom infrastrukturom. “Gradovi imaju za svaku infrastrukturu, poput vodovoda, kanalizacije, energetske mreže i prometnica, zasebne sustave preko kojih njima upravljaju, a naša pametna rasvjeta omogućuje da to upravljanje objedinite”, kaže Seliškar.

Pojašnjava da se na pametnoj lampi, uz rasvjetno tijelo, nalaze i senzori za toplinu, vlagu, zagađenje, zatim kamera za video nadzor kao i wi-fi antena. Dodaje da su istraživanja u SAD-u pokazala da postojeća rasvjeta troši 377 dolara struje godišnje, desetogodišnje održavanje još 375 dolara, a lampe imaju garanciju od svega dvije godine. LED rasvjeta pak troši upola manje struje, održavanje je pet puta jeftinije, a garancija pet puta duža. Seliškar kaže da takve lampe mogu čak računati visinu snijega na prometnicama. Cerinski iz HT-a navodi da mogu poslužiti i za oglašavanje. “Uz oglase na njih se mogu postaviti i pumpe za električna vozila”, zaključuje Seliškar.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nanjušili dobar posao. Nadam se da je dobar za obje strane

New Report

Close