HSU: Podizanje dobne granice za mirovinu je politika ‘s posla na groblje’

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2013. u 12:02
Ilustracija

Hrvatska stranka umirovljenika oštro se protivi takvoj politici jer se, kako tvrde, mirovinski sustav ne može isključivo promatrati s financijskog aspekta.

Najave MMF-a o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina smatramo politikom 's posla na groblje', stoji u današnjem priopćenju Hrvatske stranke umirovljenika (HSU).

Hrvatska stranka umirovljenika oštro se protivi takvoj politici jer se, kako tvrde, mirovinski sustav ne može isključivo promatrati s financijskog aspekta. "Iza brojeva i ekonomskih pokazatelja stoje ljudski životi, a građani koji su sada pri kraju radnog vijeka ne smiju plaćati tuđe greške koje su mirovinski sustav u Hrvatskoj dovele na rub kolapsa i imaju pravo na poštenu mirovinu i dostojanstven život u trećoj dobi", stoji u priopćenju.

Naglašavaju da ovaj prijedlog, kako u zaključnoj izjavi tvrdi MMF, nije rezultat dijaloga unutar vladajuće koalicije, niti se o povećanju dobi za odlazak u mirovinu razgovaralo sa umirovljeničkim udrugama i ostalim socijalnim partnerima.

"Reforma mirovinskog sustava neće biti pravedna niti potpuna dok se iz sustava mirovinskog osiguranja ne izbace lažne mirovine za što se HSU snažno zalaže čime bi se stalo na kraj zlouporabama mirovinskog sustava te poslala jasna poruka da se nezarađeno ne može dijeliti", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Silvano Hrelja iz HSU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close