HSS: Zabranite ugovaranje kredita u drugim valutama osim kune i eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2015. u 11:27
HSS, Foto: Robert Anić / Pixsell

HSS predlaže uvođenje zakonske obveze konverzije po uvjetima koji su važili u trenutku sklapanja ugovora.

Stručno vijeće Hrvatske seljačke stranke danas je iznijelo nekoliko prijedloga za rješavanje krize nastale naglim rastom vrijednosti švicarskog franka.

HSS-ovci su predložili donošenje zakona kojim bi se zabranilo ugovaranje kredita denominiranih u drugim valutama osim hrvatskim kunama i eurima, zatim uvođenje zakonske obveze konverzije svih kredita koji su ugovoreni u drugim valutama u kredite u eurima i kunama po uvjetima koji su važili u trenutku sklapanja ugovora za kredite denominirane u kunama i eurima, pri čemu bi kreditoprimici izabrali vrstu kredita, te naposljetku da se troškovi konverzije raspodijele između Vlade i komercijalnih banaka.

Iz HSS-a su poručili da pojava kredita u švicarskim francima na našem financijskom tržištu nije bila praćena odgovarajućim propisima zaštite potrošača od rizika promjene vrijednosti valute. Zbog toga je, tvrde, 55.000 hrvatskih građana s takvim kreditima nakon najnovijeg vala aprecijacije franka dovedeno do dužničke krize i ruba osobnog stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close