HSS traži ostavku Jakovine zbog raspodjele kvota za šećer

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2014. u 14:58
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg izjavio je danas u Vukovaru kako bi ministar Tihomir Jakovina trebao podnijeti ostavku.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg izjavio je danas u Vukovaru kako bi ministar Tihomir Jakovina trebao podnijeti ostavku nakon što je Upravni sud u Osijeku poništio rješenje Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od tržišne 2013./2014. godine, a kojim su šećerane Viro i Sladorana, po pisanju medija, oštećene za 97,5 milijuna kuna.

Tužbu protiv rješenja ministra Jakovine iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota, a koju je ovih dana poništio osječki Upravni sud, podnijele su tvrtke Sladorana d.d. i Viro d.d., navodeći da se time narušila ravnopravnost tržišnog natjecanja te im je prouzročena izravna šteta, odnosno da su Viro i Sladorana dobile manju kvotu od one koja im po prethodnoj proizvodnji pripada, a tvornica šećera Osijek veću kvotu.

"I zbog manjih nepravilnosti bi u demokratskim društvima premijer odmah smjenio takvog ministra, ali ne i u Hrvatskoj", kazao je predsjednik HSS-a Hrg.

Poručio je ministru poljoprivrede Jakovini da se "slobodno mogao neki dan pridružiti prosvjedu pogrebnika u Zagrebu noseći tablu "pogreb hrvatske poljoprivrede".

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno novo vodstvo vukovarskog HSS-a, predsjednik HSS-a također se založio za provedbu referenduma o dvojezičnosti u Vukovaru, rekavši kako se zakoni moraju poštivati, ali da treba voditi računa i o tome da je od zakona uvijek jača volja građana.

Najavio je i veći "prodor" HSS-a prema gradskim sredinama, rekavši kako primjeri gradova kao što su Ilok, Čazma ili Donji Miholjac svjedoče da HSS ima što ponuditi i građanstvu.

Najavljujući aktivnosti vukovarskih HSS-ovaca, novi predsjednik te organizacije Nikola Volarević naglasio je kako se grad Vukovar, umjesto u "lijepu hrvatsku priču" pretvorio u "hrvatski grad slučaj".

U Vukovaru se danas ne živi dobro, a pokazatelj pada standarda Vukovaraca je i podatak da je prošle godine iz Vukovara iselilo 300, a u prva dva mjeseca ove godine 120 mladih Vukovaraca, rekao je.

"Nezaposleno je više od 3200 Vukovara koji čine 45 posto aktivnog stanovništva grada. Danas je u gradu zaposleno čak 500 ljudi manje nego u vrijeme mirne reintegracije", naveo je predsjednik vukovarskog HSS-a.

Zamjerio je državnim vlastima što na Vukovaru "treniraju mišiće", a lokalnim da gradom vladaju na netransparentan i nedemokratski način.

Konferenciji za novinare nazočan je bio i predsjednik HSS-a Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić koji je ocjenio kako je Vukovar sve bliže prijevremenim izborima na koje će, ako do njih dođe, izaći i HSS – ili samostalno ili u koaliciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close