HSS: Snižavanje oporezivanja plaća negativno će utjecati na lokalnu samoupravu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 13:21
Thinkstock

Najboljim rješenjem drže usmjeravanje pet posto prihoda od PDV-a lokalnoj samoupravi.

Vlada će snižavanjem oporezivanja osobnih dohodaka negativno utjecati na financijski položaj jedinica lokalne samouprave, upozoravaju danas iz HSS-a te vladi predlažu da ta sredstva nadomjeste povećanjem udjela poreza na dohodak sa sadašnjih 56 posto prema jedinicama lokalne samouprave na 70 posto.

Najboljim rješenjem drže usmjeravanje pet posto prihoda od PDV-a lokalnoj samoupravi.

"Najave izmjena poreza na dohodak nanijet će štetu lokalnim samoupravama", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HSS-a Branko Hrg ocjenivši kako tom mjerom neće doći do povećane potrošnje ali će lokalne samouprave ostati uskraćene za novac iz kojeg se financiraju.

HSS podržava povećanje neoporezivog dijela plaće, no predlažu da se prema lokalnoj samoupravi uputi veći postotni iznos od poreza na dohodak.

"Ako je to sada za gradove 56 posto neka to bude 70 posto, ali najpravednije bi bilo da se pet posto od PDV-a usmjeri prema lokalnoj samoupravi što bi dalo sigurnost i dovelo do razvoja lokalne samouprave", kazao je Hrg.

Ako bi se stvarno htjelo pomoći građanima, povećati potrošnja te zaštititi domaća proizvodnja onda bi vlada trebala smanjiti PDV na hranu sa 25 na 10 posto, poručuju iz HSS-a.

"Na taj će način u kućnim budžetima četveročlane obitelji ostati od 300 do 400 kuna više što će sigurno povećati potrošnju i dati dodatni zamah u poboljšanju socijalne karte hrvatskih građana", pojasnio je čelnik HSS-a.

Država, tvrdi Hrg, može postići uštede smanjenjem broja ministarstava i agencija.

"Vlada je zamislila da nešto više od dvije milijarde kuna koje bi bilo oslobođeno kućanstvima, financira iz sredstava jedinica lokalne samouprave odnosno iz onog dijela koji se transferira tim jedinicama što je velika strateška pogreška", drži predsjednik stručnog vijeća HSS-a Damir Novotny.

Vlada je, kaže, trebala prije svega krenuti od svojih rashoda, no rashodovna strana proračuna se ne mijenja i ne dira.

"Zagovaram temeljitu i sveobuhvatnu poreznu reformu koja bi redefinirala i oporezivanje kućanstava i uvela niz novih mjera za sufinanciranje ili financiranje investicija kućanstava odnosno investicija lokalne samouprave odnosno regionalnog razvoja bez kojeg neće biti sveoukupnog oporavka hrvatskog gospodarstva", poručuje Novotny.

Komentirajte prvi

New Report

Close