HSS: Jakovina uništava hrvatsku poljoprivredu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2014. u 13:40
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Tako će dovesti u pitanje egzistenciju 700 tisuća građana, koji žive od rada na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tvrde u županijskom HSS-u.

Osječko-baranjska županijska organizacija HSS-a upozorila je danas da će Vlada RH na prijedlog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine sutra usvojiti Program izravnih plaćanja u poljoprivredi i time, kako ističu, "donijeti konačnu odluku o uništavanju preostalih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava".

Tako će dovesti u pitanje egzistenciju 700 tisuća građana, koji žive od rada na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tvrde u županijskom HSS-u.

HSS je ministru Jakovini uputio svoj prijedlog programa izravnih plaćanja, po kojem bi u idućih pet godina srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, površine do 30 hektara, dobila 534 milijuna eura umjesto 215 milijuna eura, koliko je predložio ministar Jakovina, a mala obiteljska gospodarstva bi dobila 105 milijuna eura umjesto po ministrovu prijedlogu 43 milijuna.

Jakovina "nije razmotrio prijedlog HSS-a kao ni sugestije struke, koja je upozorila da je prijedlog Ministarstva poljoprivrede kraj za male i srednje hrvatske poljoprivredne proizvođače", ističu u priopćenju.

HSS smatra kako će se sutra na sjednici Vlade naći Program izravnih plaćanja u poljoprivredi "koji će odrediti budućnost hrvatske poljoprivrede i hrvatskog sela, a koji je faktički izrađen u tajnosti i o kojem nije bilo javne rasprave niti rasprave u Hrvatskom saboru".

Ministar Jakovina "dvije i pol godine sistematski uništava hrvatsku poljoprivredu, a posljedica njegovog 'rada' su ovisnost Hrvatske o uvozu hrane i nedostatnost domaće proizvodnje, čime je ugrožena nacionalna sigurnost Hrvatske", ističe predsjednik osječko-baranjskog HSS-a Zvonko Pongrac.

Komentirajte prvi

New Report

Close