HSP dr. Ante Starčevića traži ostavku ministra Jovanovića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2012. u 20:56
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčevića zatražila je danas neopozivu ostavku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčevića zatražila je danas neopozivu ostavku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a od premijera Zorana Milanovića da izabere novog ministra koji će početi dijalog s predstavnicima Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj vezano za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole.

Glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, Pero Ćorić, u priopćenju podsjeća kako je Hrvatska država u kojoj se više od 86 posto njezinih građana izjasnilo vjernicima katolicima.

"To je činjenica koja se ne može i ne smije nijekati. Katoličku crkvu čine i vjernici, a ne samo crkvena hijerarhija" i crkva "ima pravo i obvezu sudjelovati u društvenom i javnom životu", navodi se u priopćenju. Ističe se kako se od "tako značajne institucije očekuje da aktivno i javno sudjeluje u pitanjima koja duboko zadiru u područje odgoja djece i mladih, i pitanje obitelji kao temelja hrvatskog društva".

Ćorić također navodi kako se proteklih dana događaju "žestoki napadi na Katoličku crkvu" te na "vjernike i nevladine udruge koje s njom dijele i promiču isti svjetonazor".

Ocjenjuje kako je neprimjereno Katoličku crkvu nazivati zaostalom srednjovjekovnom institucijom s kojom se nema o čemu razgovarati.

"U takvoj retorici i istupima posebno se ističe ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji svojim neargumentiranim objedama pokazuje aroganciju, ali i neznanje, zaboravljajući kako je Katolička crkva oduvijek bila sa svojim narodom, vodila ga i prosvjećivala", naglašava glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčevića.

Dodaje kako je "prvo hrvatsko sveučilište nastalo u krilu Katoličke crkve, prva zagrebačka gimnazija ustanovljena je zalaganjem zagrebačkog biskupa blaženog Augustina Kažotića, a mnogi istaknuti hrvatski intelektualci bili su ili su dio Katoličke crkve (od Marka Marulića, Ruđera Boškovića, do mnogih današnjih akademika)".

"Time ministar pokazuje isključivost, netoleranciju i neprihvaćanje dijaloga, a nadasve nekompetentnost za obnašanje ovakve važne i prevažne dužnosti. Iz navedenih razloga HSP dr. Ante Starčevića zahtjeva neopozivu ostavku ministra Željka Jovanovića", kaže glavni tajnik stranke Pero Ćorić.

Vladu RH i premijera Zorana Milanovića poziva da izaberu novu osobu koja će započeti dijalog o navedenoj temi s predstavnicima Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, te zaključuje kako je "iz javnih istupa predstavnika svih vjerskih zajednica jasno da se ne smije kršiti Ustavom zajamčeno pravo roditeljima na izbor načina odgoja vlastite djece".

Komentari (2)
Pogledajte sve

veliki mec izmedju dr.Ante Starcevica u desnom kutu i mladoog izazivaca dr Cika Jove u lijevom kutu.

ma svi bi mi htjeli da Jova ode, ali Zoka će da ga brani do zadnjeg časa

New Report

Close