Hrvoje Prpić: Zbog porezne presije razvoj Trilleniuma povjerio sam srpskoj tvrtki

Autor: Bernard Ivezić , 27. siječanj 2015. u 08:20
Hrvoje Prpić/Anto Magzan/PIXSELL

Beogradski High Tech Engineering Center (HTEC)za potrebe Trilleniuma zaposlit će 30 informatičkih stručnjaka u Srbiji.

Prva platforma za 3D trgovinu na svijetu Trillenium, čiji je razvoj započeo prije šest godina u Hrvatskoj, razvoj će nastaviti u Beogradu.

Treća najbržerastuća tehnološka tvrtka u srednjoj i istočnoj Europi, beogradski High Tech Engineering Center (HTEC), kako doznaje Poslovni dnevnik, osvojila je ugovor s Trilleniumom i za njegove potrebe zaposlit će 30 informatičkih stručnjaka u Srbiji. Informaciju smo dobili netom nakon što su Trillenium, koji ima sjedište u Londonu, i najveća svjetska online modna trgovina, britanski ASOS, potvrdili suradnju. Hrvoje Prpić, osnivač Trilleniuma, lani je preko Facebooka objavio da zbog Linićeve neopravdane porezne presije rasprodaje svoje tvrtke u Hrvatskoj. "Outsourcing razvoja u Srbiju nije bila prva opcija, ali nisam mogao pronaći adekvatnog partnera u Hrvatskoj, a sam, poučen ponašanjem Porezne uprave, nisam želio preuzeti tu odgovornost da ovdje otvorim tvrtku koja bi opet bila na udaru inspekcija", kaže Prpić.

Podsjetimo, Prpić je lani na Facebooku otkrio kako mu je u Trilleniumu prije dvije godine visio poreznik koji je samo tražio razloga da mu napiše kaznu. Navodno, po naputku svoje šefice iz Porezne uprave. Na kraju je pronašao račun na kojem uz OIB nije bio napisan i JMBG. Iako se razlog može činiti apsurdan, to više što je po zakonu dovoljno staviti OIB, Porezna uprava nije samo ustrajala na sudskom raspletu slučaja, već mu je i blokirala 60-ak tisuća kuna sredstava. Prpić je nakon toga odlučio nastaviti razvoj Trilleniuma u cijelosti iz Londona. Sada navodi kako, uz milijun funti dosadašnjeg ulaganja u svoj startup, priprema i novu rundu investicije vrijednu dva milijuna funti. "Novi investitori Trilleniumu će donijeti dva milijuna funti kapitala, a riječ je o poslovnim anđelima iz Londona te možda jednom investicijskom fondu", kaže Prpić.

Tvrtka će u Londonu zaposliti deset ljudi, među kojima i Tomislava Hrvoića kao šefa tehnologije te bivšeg direktora marketinga Diesela London Scotta Morrisona. Usto, zaposlit će dodatnih 30 informatičkih stručnjaka u Beogradu. Prpić ističe da je posebno zadovoljan zato što prema ugovoru s HTEC-om imaju pravo otkupiti cijeli tim koji radi razvoj za njih ako se za to pokaže potreba. Za sebe navodi da već nije jedini investitor u Trillenium već da posjeduje 76,5 posto udjela u startupu. "Vjerujem da će već do kraja godine moj udio pasti na ispod 50 posto, a ukupan moj ulog do sada je oko milijun funti", kaže Prpić. Dodaje da očekuje da se ASOS-ov fond ASOS Ventures uskoro uknjiži kao suvlasnik 10 posto udjela u Trilleniumu, dok je Stephen Ashurst vlasnik devet posto tvrtke. Objašnjava da je rasplet situacije s ASOS-om nešto izmijenio početni plan, koji je bio da napravi Trillenium za tvrtke koje se bave prodajom luksuzne robe poput Harrodsa, Selfridgesa. Sad mu je plan mnogo širi.

"Ovo je prvi veliki korak za Trillenium na putu prema tome da postane platforma, poput Amazona, za 3D kupovinu gdje bilo koja trgovina može otvoriti svoju 3D trgovinu", kaže Prpić. Dodaje da je Trillenium već kompatibilan s Facebookovim Oculus Riftom, Google Cardboard naočalama i Samsung VR naočalama. Za očekivati je, navodi, da će biti kompatibilan i s novim Sonyjevim VR naočalama za PS4, a istražit će i što Microsoft planira ponuditi sa VR naočalama.

Visoka očekivanja

HTEC lani rastao 1777 posto
HTEC je pokazao visoku razinu poslovne kulture, imaju dobar način rada, visoko su stručni i ponudili su nam dobre uvjete što su sve bili važni razlozi zbog kojih su osvojili ugovor o razvoju za Trillenium, kaže Hrvoje Prpić. HTEC je lani s rastom od 1777 posto na Deloitteovom popisu 50 najbržćerastućih tehnoloških kompanija u srednjoj i istočnoj Europi iskočio na treće mjesto.

ASOS u Trilleniumu vidi budućnost
Nick Roberston, izvršni direktor ASOS Venturesa kaže da je ASOS ima dugu povijest donošenja revolucija na tržište maloprodaje. "Zadovoljni smo što možemo najaviti nove poslovne pothvate koje planiramo sa Trilleniumom, a koji će obilježiti razvoj modne industrije", kaže Roberston.

Komentari (3)
Pogledajte sve

izgleda da je prpić morao napomenuti da je otišao iz hrvatske.
u slučaju da to nitko nije primjetio…

ja očekivao da će otići u london, a kad tamo na kraju beograd.
s konja na magarca.

Pa ne ganja on medije, već mediji njega…

Uostalom, ako je sve ovako kao što kaže onda svaka čast, neka mu je sa srećom.

Što se tiče naše porezne uprave, tu je potpuno u pravu. To je jedan od najvećih kočničara Hrvatskog gospodarstva, sa nejasnim pravilima.
Često donose nova pravila (poput primjera sa OIB-om) ali se ne rješavaju starih (i dalje traže JMBG) iako za to nema nikakve potrebe.

Susreo sam se sa čak i većim apsurdima sa našom PU, ali to je kao borba protiv vjetrenjača. njima nije bitno da li vi ispravno poslujete ili ne. Njima je bitno ispuniti normu kod punjenja proračuna…

A i ovoga su pune novine. Odlučio je iseliti iz Hrvatske ali ne i njenih medija?

New Report

Close