“Hrvatsku vole ozbiljni ulagači”

Autor: Marija Brnić , 18. kolovoz 2015. u 14:29
Damir Novinić, Foto Daniel Kasap / Pixsell

Poticaji su važni, no kod ozbiljnih ulagača nisu i presudni, ističe šef Agencije za investicije.

Nedavna objava rang-liste najpovoljnijih zemalja za investiranje na jugoistoku Europe, a po kojoj je Hrvatska uz Kosovo na samom začelju, nije ozbiljnije zabrinula nadležne u Zagrebu. U pripremi je novi set mjera poticanja ulaganja, no i dosadašnji poticaji, tvrde u Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK), Hrvatsku čine zanimljivom ulagačima. U protekle dvije i pol godine primjene važećih poticaja zahtjeve su AIK-u ulagači predali za 398 projekata, a na temelju izravnih razgovora s investitorima šef AIK-a Damir Novinić zaključuje da Hrvatska postaje sve bolje mjesto za ulaganje.

“Svaka od zemalja regije ima neke prednosti i nedostatke, teško ih je u jednoj rečenici diferencirati. Ono što mi čujemo od investitora koji su odabrali Hrvatsku ili se žele relocirati iz regije u Hrvatsku jest da imamo najbolje obrazovanju radnu snagu, čija produktivnost i kvaliteta opravdavaju viši trošak, imamo najbolju poslovnu i ICT infrastrukturu te pristup ‘EU single marketu’”, ističe Novinić, dodajući kako to najviše dolazi do izražaja u farmaceutskom, ICT i srodnim sektorima te u lancu autoindustrije. Poticaji su, slaže se i on, važni, no kod ozbiljnih ulagača oni nisu i presudni, već samo dio “excela” koji pokazuje isplativost i vrijeme povrata investicije. A tu, ističe Novinić, stojimo dobro.

Novi zakon, koji bi za mjesec dana trebao biti upućen na usvajanje u Sabor, trebao bi nas, kaže Novinić, učvrstiti na poziciji jedne od investicijskih destinacija s najboljim poticajima u regiji, posebice zbog novog alata: mogućnosti fiksiranja poreznih uvjeta za ulagača tijekom deset godina, što bi uklonilo i jednu od dosadašnjih slabijih točaka Hrvatske u očima ulagača.

Komentari (13)
Pogledajte sve

Kada Europa u prosjeku zabilježi pad on je u Hrvatskoj veći, a kada Europa u prosjeku zabilježi rast on je u Hrvatskoj manji. Bruto domaći proizvod u prvom kvartalu 2015. u Europskoj uniji je u prosjeku rastao za 1,4 %, dok je rast u Republici Hrvatskoj bio 0,5 %. Države članice EU-a rastu zahvaljujući inovacijama i reformama, a Republika Hrvatska inercijom – pod utjecajem rasta gospodarstva Europske unije. Najveći doprinos rastu BDP-a u Hrvatskoj daje rast inozemne potražnje, odnosno rast izvoza roba i usluga zbog rasta gospodarstva EU-a. “Hrvatska ima, nakon Bugarske i Rumunjske koje nas polako sustižu jer rastu brže, najniži BDP po glavi stanovnika u Europskoj uniji od 10.129 eura, dok je u Europskoj uniji prosječni BDP po glavi stanovnika 27.300 eura. Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je u lipnju u odnosu na svibanj 2015. zabilježila pad od 2,9 %, što je najveći pad u Europskoj uniji koja je u prosjeku zabilježila smanjenje od 0,4 %. U prvih šest mjeseci industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla je za 1,3 %, što je opet manje od EU prosjeka koji je bio 1,7 %. U 2014. godini Hrvatska je s padom prometa od trgovine na malo od 0,5 % bila među pet država članica koje su zabilježile pad, dok je cijela Europska unija zabilježila rast od 1,9 %. Stopa anketne nezaposlenosti u prvom tromjesečju 2015. iznosila je 18,1 %. Ta brojka predstavlja neznatno smanjenje od svega 0,6 postotna boda u odnosu na isto tromjesečje prošle godine te je dodatno zacementirala Hrvatsku na začelje Europske unije. Naime, Hrvatska je s tako visokom stopom nezaposlenosti treća po redu po stopi nezaposlenosti u Europskoj uniji, odmah iza Grčke i Španjolske”. Deficit državnog proračuna prema ESA 2010 metodologiji u 2014. godini, bio je veći od deficita opće države te je iznosio gotovo 20 milijardi kuna, odnosno 6,1 % BDP-a, što je za 0,3 posto više nego prethodne godine. Dok je u EU zabilježen deficit državnog proračuna u prosjeku 2,6 % BDP-a, Hrvatska je druga po redu, iza Cipra, po najvećem deficitu državnog proračuna u Europskoj uniji.

U kaj je ovaj pametan! A prema rezultatima vidimo i da je jako koristan!

ispada da je onda cijeli svijet neozbiljan!


Ha momci. ne voli svatko dobre vijesti i napredak Hrvatske. Lako je sve ismijavati, teško je pametno raditi. Vi ste očito u toj grupi bezidejnih trolova.

Pročitajte tekst prije komentiranja. Lijepo stoji (što znamo i bez poslovnog) da je HRV s Albanijom ZADNJA u JI Europi za investiranje a ovaj lik prodaje demagogiju tipa Grčića i sve nas uvjerava da je uspješan što i vidimo u pozadini. Grčić, Maras, Jakovina, Milanović su sigurno uspješni ali HRV sigurno nije, njima to nije niti bitno jer prodavanje magle još prolazi.

New Report

Close