Hrvatsku štite europski zakoni: Ako i dobiju spor u Washingtonu, banke će morati vratiti sav novac

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2016. u 14:45
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Europska komisija takve ugovore između zemalja članica Unije smatra nevažećima.

Banke koje su pokrenule ili namjeravaju pokrenuti postupak protiv Hrvatske, zbog zakonskih odredbi o konverziji kredita u švicarskim francima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu na temelju bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja sklopljenog između Austrije i Hrvatske, trebale bi imati na umu da Europska komisija takve ugovore između zemalja članica Unije smatra nevažećima.

Dapače, u slučaju da ICSID odluči o predmetu, naloži Hrvatskoj da isplati odštetu bankama i Hrvatska to učini, bankama će vjerojatno biti naloženo da sav tako joj isplaćeni novac vrate i to s kamatom, jer će to Europska komisija smatrati nedopuštenom potporom, piše Novi list.

O tome da EK bilateralne ugovore o zaštiti ulaganja između članica ne smatra važećima (jer je riječ o unutrašnjem tržištu Unije) Novi list je već pisao, kao i o tome da je adresa na kojoj banke mogu potražiti pravdu Europski sud. Odluka Komisije od 30. ožujka 2015. godine u slučaju braće Viorela i Ioana Micule i tri njihova poduzeća potvrđuje da će banke u slučaju da im ICSID dosudi, a Hrvatska isplati naknadu, vrlo vjerojatno ostati bez te naknade.

Komentirajte prvi

New Report

Close