U prvih 6 mjeseci dobivamo 655,1 miil. eura iz europskog proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2013. u 14:35
Ilustracija Guliver/Thinkstock

Hrvatska će za prvih šest mjeseci članstva imati 655,1 milijuna eura u obvezama, a 374 milijuna u plaćanjima.

Hrvatska će u prvih šest mjeseci članstva u Europskoj uniji imati na raspolaganju 655 milijuna eura, a hrvatski doprinos europskom proračunu za 2013. iznosit će 211,9 milijun eura, proizlazi iz prijedloga Europske komisije koji je objavljen u ponedjeljak. Komisija je predložila dopunu proračuna Europske unije za 2013. kako bi se u obzir uzeo hrvatski ulazak od 1. srpnja 2013. Po tom prijedlogu, Hrvatska će za prvih šest mjeseci članstva imati 655,1 milijuna eura u obvezama, a 374 milijuna u plaćanjima. Hrvatski doprinos proračunu EU-a za 2013. bit će 211,9 milijuna eura.

"Od 1. srpnja 2013. kada se Hrvatska pridruži Europskoj uniji, hrvatske regije i gradovi, mala i srednja poduzeća, nevladine organizacije, znanstvenici i ostali moći će se natjecati za europske fondove kao i svaka druga članica. Ovom dopunom proračuna samo se primjenjuje financijski aspekt jednoglasnog sporazuma zemalja članica EU-a da prime Hrvatsku kao 28. članicu", rekao je povjerenik za financijsko programiranje i proračun Janusz Lewandowski.

Prijedlog Komisije trebaju prihvatiti Vijeće EU-a i Europski parlament. Europski se proračun izražava na dva načina, kroz preuzete obveze i kroz stvarna plaćanja. To znači da će Hrvatska u financijskoj 2013. računovodstveno imati na raspolaganju 655,1 milijuna eura, a dio koji će biti realiziran, to jest naplaćen u toj godini iznosit će 374 milijuna. Ostatak će se realizirati u sljedećih nekoliko godina.

Najveći dio sredstava odnosi se na kohezijska sredstva – 449,4 milijuna eura u obvezama, 149,8 milijuna u plaćanjima. Od iznosa u obvezama 299,6 milijuna otpada na strukturne fondove, a 149,8 milijuna iz Kohezijskog fonda. Strukturni fondovi su Europski socijalni fond (ESF) koji pruža podršku regijama koje su pogođene visokom stopom nezaposlenosti i Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) koji je namijenjen smanjivanju razlika u razvoju pojedinih zemljopisnih područja ili između određenih socijalnih grupa i koji je uglavnom je usmjeren na infrastrukturne investicije, proizvodne investicije u cilju otvaranja radnih mjesta te na lokalni razvoj i razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Kohezijski fond (KF) financira velike infrastrukturne projekte kojima se unapređuje okoliš i razvija prometna infrastruktura određena kao sastavni dio Transeuropske prometne mreže. Iz proračunske rubrike Očuvanje i upravljanje prirodnim resursima, u koju spadaju poljoprivreda i ribarstvo Hrvatska će dobiti 10,2 milijuna eura u obvezama i 2,6 milijuna u plaćanjima. U rubrici Državljanstvo, sloboda sigurnost i pravosuđe za Hrvatsku je predviđeno 73,3 milijuna eura u obvezama i 42,2 milijuna u plaćanjima. Najveći dio toga iznosa namijenjen je za prilagodbu schengenskim pravilima – 40 milijuna eura, koji će biti realizirani odmah u istoj proračunskoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close