Hrvatskoj prijeti osjetan rast cijena automobila od 2019.

Autor: Ana Blašković , 02. listopad 2018. u 21:59
Kupnja vozila skuplja/REUTERS

Stižu novi standardi mjerenja koji su temelj za izračun cijene.

Kad početkom iduće godine u Europskoj uniji na snagu stupe stroži standardi mjerenja ugljičnog dioksida, čija je emisija jedna od osnova za izračun oporezivanja vozila, Hrvatskoj prijeti osjetni rast cijena vozila, upozorila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Da se cjenovni udar spriječi, Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK predlaže zadržavanje tzv. koreliranog modela mjerenja do 1. siječnja 2020. Riječ je o modelu poznatom kao model NEDC2.0 koji je na razini Unije predložen kao prijelazno rješenje. 

"Udruženje se zalaže za zadržavanje koreliranoga modela jer smatramo da je to nužna mjera za ublažavanje pada prodaje vozila", kazao je tajnik Udruženja Hrvoje Paver.

Dodaje da čak i ta metoda povećava emisije ugljičnog dioksida za 10-ak posto što prema izračunu na primjeru Nizozemske podiže cijenu vozila za 8,5 posto.

Paver smatra da je to rješenje koje bi pomoglo ublažavanju udara novih standarda na tržište te se nada da će Carinska uprava i Ministarstvo financija uzeti u obzir njihov apel.

Komentirajte prvi

New Report

Close