‘Hrvatskoj ne prijeti ‘Cipar’, imamo stabilan bankovni sustav’

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2013. u 09:35
Zdeslav Šantic (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Ni u pesimističnom scenariju nam se ovo ne može dogoditi. Naš je bankovni sustav uvijek dobivao ocjene da je stabilan, smatra Šantić.

Potez o uvođenju poreza na imovinu u bankama koje su europski ministari i MMF-a prije nekoliko predložili Cipru iznenadio je mnoge , a neki mediji navode da se radi o ultimatumu koji je postavljen Cipru.  Navodno je bilo ovako:  ili ćete prihvatiti što vam nudimo ili se vraćajte staroj valuti – ciparskoj funti, piše Slobodna Dalmacija. 

'Ovaj je potez uvođenja jednokratnog poreza na imovinu u bankama zaista iznenađujući i prvi put se dogodio. Vjerojatno MMF i ministri eurozone žele da i Cipar plaća svoj dio i da sudjeluju u stabilizaciji svog bankovnog sektora', kazao je za Slobodnu Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe generale Splitske banke.  

Šantić smatra kako se ovakvo nešto ne može dogoditi i našoj zemlji. 'Naš problem nije problem banaka i stabilnosti bankovnog sustava. To je ciparski problem. Ni u pesimističnom scenariju nam se ovo ne može dogoditi. Naš je bankovni sustav uvijek dobivao ocjene da je stabilan. Uostalom, MMF stalno ponavlja da su naš problem strukturne i fiskalne reforme, a ne banke'  istaknuo je Šantić.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close