Hrvatskoj na raspolaganju 300 milijuna eura godišnje za Program ruralnog razvoja

Autor: Ante Pavić , 13. ožujak 2015. u 13:35
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Hrvatskoj je na raspolaganju 300 milijuna eura godišnje za Program ruralnog razvoja za koji se očekuje odobrenje Europske komisije.

Hrvatskoj je na raspolaganju 300 milijuna eura godišnje za Program ruralnog razvoja za koji se očekuje odobrenje Europske komisije i tu izdašnu svotu treba iskoristiti, čulo se na Poslovnom uzletu u Varaždinu. Ministarstvo poljoprivrede izabralo je 16 mjera koje će se poticati europskim novcem. Prvi natječaji za potpore su već raspisani pa je Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede, pozvala sve one koji se žele baviti poljoprivredom da se jave. 

Jedna od mjera na koju se mogu javiti svi zainteresirani je «mjera 4», koja u sebi sadrži podmjere potpora za ulaganja u u poljoprivredna gospodarstva, 

Potpora za ulaganje u infrastrukturu, te potpore za preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda. Na pitanje nisu li rokovi od 60 dana možda prekratki, Hajduković je odgovorila da možda jesu kraći od prethodnih rokova, ali da se u drugoj polovici sljedeće godine pripremaju i natječaji za iste programe pa oni koji ne stignu, mogu tada aplicirati. Programima se prigovaraju i visoki limiti od minimalno 3 hektara zemlje, na što je Hajduković rekla da su u pitanju pravila EU a temelju zajedničke poljoprivrede politike.

Poljoprivrednici koji se žele javiti na natječaje ne moraju biti iskusni poljoprivrednici, nego mogu dobiti 15.000 eura za početak pokretanja gospodarstva, a onda se kasnije javljati za izdašnije mjere. U tu svrhu je moguće dobiti i poticaje za edukacije. «Uz pomoć ovih mjera moguće je pokrenuti posao i steći iskustvo i obrazovanje», naglasila je Hajduković. EU je uvela i ogrničenja u sufinanciranu pri kupnji mehnizacije pa se više neće moći dobiti novac za kupnju skupocjenih «bijesnih» traktora. Tako će se ograničiti snaga mehanizacije koja će morati biti razmjerna površini koja se obrađuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close