‘Hrvatskoj i Sloveniji mogao bi zatrebati MMF’

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2013. u 22:00
Christine Legarde, MMF/REUTERS

Aranžman za stabilizaciju u idućih nekoliko kvartala trebat će Ukrajina i Srbija.

U borbi s deficitom proračuna i tekućeg računa platne bilance Ukrajina i Srbija će se u idućih nekoliko kvartala obratiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Nakon toga Fondu bi se za pomoć mogle okrenuti Hrvatska i Slovenija, smatraju u londonskoj podružnici Unicredita, vlasnika Zagrebačke banke. Zbog proračunskih deficita Hrvatskoj i Sloveniji "trebat će vanjska sidra", posebno dok se Hrvatska bori vratiti rast, rekla je ekonomistica UniCredita Gillian Edgeworth, prenosi Bloomberg. Ukrajina bi aranžman mogla sklopiti do ožujka jer bi sporazum o slobodnoj trgovini s EU, kao i proračunska štednja i uvođenje fleksibilnog tečaja, mogli poboljšati šanse za ponovnu pobjedu na izborima predsjedniku Viktoru Janukoviču. Ukrajina ima malo vremena za ispravljanje neravnoteža jer bi proračunski deficit mogao premašiti 6,5 posto BDP-a.

Srbija će pak ozbiljnu fiskalnu konsolidaciju, koja je uvjet aranžmana, o čemu su pregovori prekinuti u svibnju, teško početi prije izbora iduće godine. Službeni Beograd nedavno je najavio šest poteza kojima će proračunski manjak i dug staviti pod kontrolu do 2017. "Izazovi u Srbiji i Ukrajini vrlo su slični. Obje zemlje imaju neke od najvećih dvostrukih deficita (manjak proračuna i bilance plaćanja, op.a.), a suočene su sa slabim rastom i nedovoljno fleksibilnom valutom", rekla je Edgeworth. 

Komentirajte prvi

New Report

Close