Hrvatskog robot-kuhara žele Miele, Bosch, V-Zug…

Autor: Bernard Ivezić , 27. rujan 2017. u 13:54
Dražen Drnas, osnivač i direktor Gammachefa/Miranda Čikotić/PIXSELL

Hrvatski robot proglašen je jednom od 15 najvećih svjetskih inovacija za pametne kuhinje.

Prvi hrvatski robot-kuhar Gammachef jedan je od 15 najboljih startupa iz područja pametnih kuhinja na svijetu.

Gammachef je ušao u finale startup natjecanja koje organizira globalno najveća konferencija posvećena inovacijama u pripremi hrane Smart Kitchen Summit 2017. Na konferenciju, koja će se održati sredinom listopada u Seattleu, a na kojoj će svoja izlaganja imati direktor Google Foodsa Michiel Bakker, glavna tehnička direktorica Barille Victoria Spadaro Grant, potpredsjednik za inovacije u Samsungu Yoon Lee, direktor Electroluxovih malih kućanskih aparata Ola Nilsson kao i potpredsjednik Whirlpoola Brett Dibkey, da izloži svoju viziju kuhinje budućnosti pozvan je i osnivač i direktor Gammachefa Dražen Drnas.

 

10 mlrd.

dolara vrijedit će do 2020. godine tržište pametnih kućanskih aparata

"Nisam očekivao da ćemo biti izlistani među 15 najboljih startupa na Smart Kitchen Summitu već nam je bilo glavno da možemo sudjelovati na panelu o budućnosti kuhanja s obzirom na to da će se tamo okupiti svi oni koji su danas u toku s tom industrijom – od velikih proizvođača, trgovaca pa sve do onih koji izravno rade s korisnicima", kaže Drnas. Dodaje da su lani objavili da im je prehrambeni partner Podravka, ali da intenzivno tragaju za kvalitetnim tehnološkim partnerom. Navodi da je njihov startup, koji je razvio robot-kuhara Gammachefa, zapravo R&D tvrtka koja razvija robote za pripremu jela dok serijsku proizvodnju  žele raditi u suradnji s tehnološkim partnerom. Interes za taj posao pokazali su neki od najvećih igrača iz svijeta malih kućanskih aparata. "Do sada smo razgovarali s više potencijalnih partnera od Whirlpoola preko Gorenja do švicarskog V-Zuga. Bili smo u kontaktu i s Mieleom i Boschom", kaže Drnas.

Nije želio ići u detalje tih razgovora. No, ističe da su ih sve uspjeli ugodno iznenaditi. "Mislim da je danas ogroman uspjeh iznenaditi s inovacijom ljude iz takvih kompanija, jer živimo u globaliziranom svijetu gdje svaki dan vide nešto novo", kaže Drnas. Interes najvećih proizvođača kućanskih aparata za ulaskom u segment pametnih kuhinja generira rastuća potražnja za uređajima poput Gammachefa. Procjene po istraživanjima se značajno razlikuju, od toga da će tržište pametnih kuhinja do 2020. vrijediti od 7 do čak 37 milijardi dolara. No, čak i konzervativnija prognoza NextMarketa navodi da će to tržište do 2020. vrijediti 10,1 milijardu dolara. Očekivani prosječni godišnji rast prodaje pametnih aparata za kuhinje pak kreće se i do 63 posto prema procjeni Technavije.

 

Drnas

Mislim da je danas ogroman uspjeh iznenaditi inovacijom ljude iz takvih kompanija.

Direktor Gammachefa Dražen Drnas kaže da je riječ o vrhu vala tehnologije u pametnim domovima, a u prilog navodi da će na njegovom panelu sudjelovati osnivač Logitecha.  "Čovjek koji je napravio prvog miša danas ima tvrtku za robotske usisavače pa me to čini jako ponosnim što mi iz Hrvatske aktivno radimo u kreiranju jedne nove kategorije kućanskih uređaja", kaže.Navodi da unatoč tome još nije lako uvjeriti divove iz industrije kućanskih aparata da preskoče nekoliko koraka i ponude robote. On u takvu budućnost ne sumnja, posebno ne u segmentu pametnih kuhinja.

"Siguran sam da će nam u budućnosti kuhati roboti. To će se svakako dogoditi. Onoga trenutka kad će vas automobil sam voziti kući, neće vam više biti čudno da vas doma dočeka već skuhani ručak koji je napravio stroj. Možemo govoriti o tome kojom će se brzinom ti strojevi raširiti, kao i razini automatizacije u praksi, ali da će to biti realnost nije upitno", kaže Drnas. Pojašnjava da stoga, paralelno uz razgovore s potencijalnim tehnološkim partnerima, pregovaraju i o investiciji koja bi im omogućila da prvu seriju Gammachefa u 500 do tisuću komada na tržište izbace sami.

 

63 posto

očekivani rast prodaje aparata za pametne kuhinje

Drnas kaže da traže investitora koji bi im ponudio takozvani "pametni novac", odnosno uz kapital ujedno i kontakte i dubinsko znanje iz industrije. "Želimo biti i ostati R&D tvrtka zato što proizvodnja u velikim serijama traži posebna znanja i fokusiranost na troškove pa je čak i veliki brendovi outsourcaju", kaže Drnas. Dodaje da su oni razvili tehnologiju koja izvana izgleda kao jedan pitomi i jednostavni kućanski aparat, ali ispod "haube" je mnoštvo motora, senzora, Linux i druge tehnologije o kojima korisnici ne moraju znati ništa.

Međutim, pojašnjava, jednom kad proizvodite proizvod trebaju vam i znanja koja, naglašava, oni u svom startupu nemaju, poput odabira prave, odnosno najbolje plastike za pojedini dio uređaja i slične detalje. Usto, kaže, partnerstvo otvara i nove mogućnosti R&D-a. "S tehnološkim partnerom želimo razvijati različite vrste robota za pripremu hrane poput manje verzije, koja bi pripremala manji broj jela, ili pak većeg uređaja za B2B potrebe", zaključuje Drnas.

Komentirajte prvi

New Report

Close