Uzlet gospodarstva: BDP skočio za 2,8 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2016. u 11:44
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

o je već sedmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,7 posto.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast nego u prethodnom kvartalu i veći nego što se očekivalo, a tehnički ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da takav rast i turistička sezona dižu Vladinu projekciju gospodarskog rasta prema razini od 2,5 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je bolji podatak nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto na godišnjoj razini. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 2,1 do 2,5 posto.

To je već sedmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,7 posto.

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara te da su djelomice ispunjena i očekivanja Vlade za drugo tromjesečje.

"Uz stabilan i nešto malo usporen rast izvoza, u drugom tromjesečju je jako dobar rezultat polučila osobna potrošnja i, ono što jako ohrabruje, investicije", rekao je Marić. Napomenuo je pritom da investicije rastu preko šest posto u drugom tromjesečju.

DZS je priopćio kako je najveći doprinos povećanju ostvaren rastom izvoza roba i usluga, od 4,1 posto u tom razdoblju.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava – 3 posto.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan. Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 2,6 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 6,3 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje skočio 2,0 posto.

Upitan za projekciju do kraja godine, Marić je odgovorio  da rast u drugom tromjesečju i turistička sezona koja je u punom jeku, dižu Vladinu projekciju prema razini od 2,5 posto.

"Znate da smo išli s originalnom pretpostavkom rasta od dva posto. Mnogi su to osporavali i kritizirali, a mi smo rekli da je to realna pretpostavka, a pokazuje se da gospodarstvo ove godine definitivno ima i bolje performanse od toga", zaključio je u izjavi novinarima.

Komentari (11)
Pogledajte sve

jednom davno sam tu napisao da bi predsjednik RH trebao proglasiti izvanredno stanje, ustanoviti tehničku vladu i raspustiti parlamenti na jedno 5 godina za koje vrijeme bi se partije same od sebe urušile i čime bi se otvorio prostor za postavljanje ekonomije i gospodarstva na tržišnim načelima što bi rezultiralo općim ekonomskim oporavkom

upravo aktualni rast gospodarstvo od 2,7 posto za vrijeme tehničke vlade svjedoči o tome i ukazuje koliko nas taj hdz-sdp nakaradni politički sustav u stvari blokira i uništava te koliko nam je bolje kada se paraziti ne petljaju i država, po njihovom, ne funkcionira




taj rast je posljedica toga da zadnjih 6 mjeseci nismo imali vladu.

ne, nego smo imali hrvatsku narodnu Vladu i narod je krenuo raditi za nju,
[/quote]

kratko ti je pamćenje, predsjednik te ''narodne'' vlade je abdicirao zbog prodaje nacionalnih interesa.

[/quote]
jedan gavran ne čini proljeće, nego jato lastavica, slušate li kada tehničkog ministra financija, ima sve porebne reference, kompetencije, a Lale jedino imao kredit u CHF i pola mandata potrošio na traženje rješenja. kako da mu ga mi otplatimo


Oni koji uvijek glasaju za ove koji su štitili optužene za Udbaška ubojstva

govoriš o sebi?

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13879356_828060750661420_8328130924621145344_n.jpg?oh=14969f86c7f39a57eeae6fa19b3260c9&oe=5845518F

Prvo pohvale portalu koji se zove Poslovni što je nakon nekoliko kvartala ipak odlučio objavljivati vijesti o kretanju BDP-a.
Rast je direktna posljedica odlaska samoupravljača i dolaska probusiness opcije na vlast, što se vidi na rezultatima fiskalne politike i kontroliranja deficita, upravljanja zaduživanjem, privlačenja sredstava iz eu fondova i dr.

New Report

Close