Hrvatskim vodama kredit za zaštitu od poplava

Autor: Marija Brnić , 22. kolovoz 2014. u 13:30
Poplave su ukazale na slabosti sustava/D. Javorović/PIXSELL

Realizacije projekata počinje iduće godine i trajat će do 2018.

Hrvatskim vodama Vlada je u četvrtak dala odobrenje za pokretanje postupka zaduživanja za Projekt zaštite od poplava.

Riječ je o projektu vrijednom ukupno 80 milijuna eura, a u čijem će financiranju zajmom u visini polovice toga iznosa sudjelovati Razvojna banka Vijeća Europe, dok će ostatak osigurati Hrvatske vode iz vlastitih prihoda."Obuhvaćeno je 25 projekata zaštite od poplava u 12 sustava obrane i izgradnje zapravo novog sustava zaštite od štetnog djelovanja voda", istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina predstavljajući projekt pred Vladom. Realizacija projekta bi, prema njegovim riječima, trebala započeti iduće godine te trajati do 2018., a otplata zajma predviđena je do 2027. godine.

Odbor za ocjenu projekata Razvojne banke Vijeća Europe u srpnju je, inače, razmatrala projekt i preporučila Upravnom vijeću njegovo odobrenje, a zbog važnosti projekta predložilo i dodjelu darovnice u visini milijun eura u vidu popusta za kamate. Hrvatske vode očekuju da će zajam povući u najmanje dvije, a najviše pet tranši, u skladu s kapacitetom projekta. Sam projekt se sastoji iz dvije komponente – ulaganja u sustave obrane od poplava, koji obuhvaća projektnu dokumentaciju, građevinske radove i nadzor građenja, a što ujedno i zahtijeva najveći dio sredstava, više od 74 milijuna eura.

Druga su komponenta aktivnosti institucionalnog jačanja, što obuhvaća izradu studija za riječne slivove, sustave za prognoziranje poplava i podrška javno-privatnim partnerstvima, a ovaj dio procjena je da je potrebno osigurati nešto manje od 6 milijuna eura. Projektom se financira sustav zaštite gornje i donje Save, gornje i donje Drave, Mure, Dunava, Vuke i Donje Neretve, te slivovi Kupe, Karašica-Vučica, Krapine i Bednje, kao i izgradnja višenamjenskih objekta akumulacije Križ potok i Šumetilica. Pojedinačno, objekt na vodotoku Šumetilica je i financijski najzahtjevniji, košta više od 20 milijuna eura.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

sve ide na borbu protiv poplava

a u što se troše oni silni milijuni love koje skupljaju od raznih vodnih naknada (slivne, ovake, onakve vode i slično)????
Pa ovo je već igrokaz bez pameti!

New Report

Close