Hrvatskim svinjogojcima omogućen izvoz živih svinja u Austriju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2014. u 13:26
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatskim proizvođačima svinja omogućen je izvoz živih životinja u Austriju, a prve pošiljke odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatskim proizvođačima svinja omogućen je izvoz živih životinja u Austriju, a prve pošiljke odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju kako je provedba sustavnih mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga, započetih u dogovoru s uzgajivačima svinja koncem 2013., ostvarila očekivane rezultate te omogućila stavljanja živih svinja u promet radi upućivanja na klanje i na tržište onih EU članica koje zahtijevaju dodatne garancije u odnosu na tu bolest.

Za hrvatske uzgajivače značajna je činjenica da je, uz suglasnost i odobrenje Europske komisije, i nadležno tijelo Austrije u travnju ove godine dodatno dostavilo pozitivno mišljenje na hrvatski nacionalni program te je na taj način i službeno omogućen izvoz živih svinja na zahtjevno austrijsko tržište.

Uz mogućnost izvoza u Austriju, iz Hrvatske je u proteklim mjesecima izvezen veći broj svinja i u druge EU članice (koje ne zahtijevaju dodatne garancija po pitanju bolesti Aujeszkoga) – Mađarsku, Rumunjsku i Italiju. Svinje se također redovito izvoze i u susjednu Srbiju.

Iz Ministarstva ističu kako će se provedba mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga (akutna virusna zarazna bolest domaćih i divljih životinja, koja se najčešće pojavljuje kod svinja), nastaviti i u idućem razdoblju, od 2015. na području čitave Hrvatske, s konačnim ciljem ostvarivanja statusa zemlje službeno slobodne od ove bolesti.

To će, napominju iz resornog ministarstva, dodatno smanjiti troškove proizvođačima, uslijed mogućnosti ukidanja prometnih ograničenja i obveza laboratorijskih pretraživanja prije prometa životinja u međunarodnom prometu, ali jednako tako i u prometu živih svinja unutar Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close