‘Hrvatskim poljoprivrednicima samo za pregled prskalica uzet će oko 150 mil. kn’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 11:36
Boro Grubisic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Oko 150 milijuna kuna, iznos je koji će se ‘uzeti’ hrvatskim poljoprivrednicima samo za pregled prskalica i za tečaj za upotrebu pesticida, upozorio je danas u Hrvatskom saboru HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić.

Oko 150 milijuna kuna, iznos je koji će se 'uzeti' hrvatskim poljoprivrednicima samo za pregled prskalica i za tečaj za upotrebu pesticida, upozorio je danas u Hrvatskom saboru HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić.

Grubišić ne spori da su te mjere potrebne, no pita može li država ikako pomoći seljacima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, s obzirom na to da je selo osiromašilo, te da "vilajet namete" više ne može izdržati.

HDSSB-ov zastupnik ta je upozorenja iznio nakon stanke, koju je tražio kako bi skrenuo pozornost na teško stanje u poljoprivredi i na mjere resornog Ministarstva koje "kruže" selom koje je postalo socijalni slučaj.

Slavonskim selima, kaže, kruži dopis koji od 1. listopada najavljuje pregled traktorskih prskalica, a za pregled najmanje treba dati 580 kuna. Doda li se tome i tečaj za upotrebu pesticida, koji traje 15 sati i košta 600 kuna, dolazi se do iznosa od 1.200 kuna, izračunao je Grubišić i zatražio da se pomogne selu.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker upitao je jesu li aktualne (ne)prilike u domaćoj poljoprivredi slučajne ili su posljedica toga što netko nije prepoznao što Hrvatskoj treba kod ulaska u EU. "Rekao bih ovo drugo", rekao je Šuker i naveo da je samo u mljekarstvu pad proizvodnje u prošloj godini bio sto milijuna litara.

Činjenica je da su subvencije u poljoprivredi u 2014. godini, u odnosu na prošlu, manje za 16 posto, pa je pitanje je li hrvatski seljak s takvim subvencijama mogao konkurirati svojim europskim kolegama, upitao je Šuker.

Sve to, kaže, govori da se netko nije želio baviti problemima poljoprivrednika, da je bitnije bilo popisati kotlove za rakiju, nego pomoći poljoprivrednicima.

Hrvatski sabor rad je nastavio izvješćem glavnog državnog odvjetnika o radu u 2013. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close