Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu bori se za 3.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2017. u 16:01
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Zastupnik je, iako svjestan važnosti zaštite zdravog okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, upozorio na nužnost i važnost pronalaska balansa između zaštite okoliša i održavanja radnih mjesta u industrijama koje su ionako već pogođene dislokacijama zbog većih profita i raznim ograničenjima nametnutim od strane EU.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Ivica Tolić, proteklih mjeseci je radio na prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o troškovno učinkovitom smanjenju emisija te se protivio amandmanima koji su ciljano usmjereni na cementnu industriju. 

Naime, zastupnik je, iako svjestan važnosti zaštite zdravog okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, upozorio na nužnost i važnost pronalaska balansa između zaštite okoliša i održavanja radnih mjesta u industrijama koje su ionako već pogođene dislokacijama zbog većih profita i raznim ograničenjima nametnutim od strane EU. Prihvaćanje amandmana 12 i 84 označilo bi izravno utjecanje na zatvaranje 20 tvornica cementa, uključujući čitavu cementnu industriju u Republici Hrvatskoj.

„Hrvatska industrija cementa već je pogođena ekonomskom krizom budući da je proizvodnja pala sa nešto više od 3 milijuna tona godišnje na 1,3 milijuna tona godišnje, a prihvaćanje predloženih amandmana bi samo pogoršalo situaciju te uzrokovalo gubitke od oko 3000 radnih mjesta. Možemo se složiti i prihvatiti da treba poticati inovacije koje će nas voditi smanjivanju štetnih emisija, ali ne možemo i ne smijemo jednostrano gasiti vlastitu industriju,“ rekao je Ivica Tolić.

Glasanje na predloženu direktivu je predviđeno u srijedu, 15. veljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close