Hrvatski turizam ne bi se trebao grijati na plin

Autor: Darko Bičak , 26. siječanj 2017. u 14:20
Zoltan Aldott predsjednik Uprave Ine, Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike i Perica Jukić predsjednik Uprave HEP-a/G. Stanzl/PIXSELL

Dokument bi trebao biti donesen do kraja ove godine.

Nova hrvatska energetska strategija ide prema tome da se od ugljičnih izvora prebacimo na niskougljične ili čak i neugljične, a plin bi u međuvremenu mogao poslužiti kao prihvatljiv energent.

To je na konferenciji "Nova hrvatska energetska strategija", koja se u organizaciji Jutarnjeg lista u srijedu održala u Zagrebu, najavio ministar zaštita okoliša i energetike Slaven Dobrović. Državni tajnik u istom ministarstvu, Ante Čikotić, pojašnjava da će strategija biti donesena do kraja ove godine. "Napravljeni su projektni zadaci i sada idemo u proces postizanja konsenzusa za strategiju. Već su kod nas u Ministarstvu bili svi glavni igrači na hrvatskom energetskom tržištu te očekujem da će se svi držati dogovorenoga", kazao je Čikotić. Dodao je da će se energetska strategija temeljiti na strategiji nacionalnog bogatstva, a čije donošenje je prihvatila Vlada na početku svojeg mandata.

Iako se ni Dobrović ni Čikotić nisu decidirano izjasnili ima li u Hrvatskoj prostora, i koliko dugo vremena, za projekte termoelektrana na ugljen, a ni nuklearna energija se odviše ne spominje, jasno je da će se nova strategija bazirati na zelenoj energiji i obnovljivim izvorima. "Energetika je i pitanje nacionalne sigurnosti. Ako imamo jedan veliki energetski projekt koji pokriva veliki udio tržišta, smatram da je i s aspekta nacionalne sigurnosti bolje da imamo tisuću malih projekata koji će biti ukupne iste snage kao taj jedan", kazao je Čikotić.

Državni tajnik plin smatra najmanje lošim fosilnim gorivom koje se uvelike može koristiti u prometu, kako cestovnom, tako i vodenom te zračnom, ali isto tako ne smatra da bi se grijanje turističkih kapaciteta na obali trebalo bazirati na plinu već da za to postoje bolji načini, prije svega obnovljivi izvori energije. Prošla nacionalna energetska strategija je donesena 2009., a do danas je uvelike zastarjela.

EVN u Dalmaciji izgradio više od 100 km plinovoda

Investicija veća od 110 milijuna kuna
Split Koncesionar za izgradnju plinske mreže i opskrbu plinom u trima dalmatinskim županijama EVN Croatia dosad je izgradila više od 100 km plinovoda i ospkrbljuje više od tisuću korisnika. S ulaganjem većim od 110 milijuna kuna EVN je jedan od vodećih greennfield investitora u regiji. EVN Croatia osim ulaganja u plinsku distributivnu mrežu ulaže i u obrazovanje budućih plinoinstalatera pa je tako do sada EVN stipendirao šest učenika srednje Strukovne škole Vice Vlatković u Zadru i četiri učenika Industrijsko-obrničke škole u Šibeniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close