Hrvatski telekom već naručuje LTE za 450 mil. kn

Autor: Bernard Ivezić , 17. siječanj 2012. u 18:40

Koncesijama na radio-frekvencije oslobođene gašenjem analogne TV državi bi se slilo više od 300 mil. kn

Najava Slavka Linića, ministra financija, da bi koncesije za četvrtu generaciju mobilnih komunikacija, takozvani LTE, mogle biti raspisane već ove godine, dočekana je među operaterima s nevjericom. Linić je na posljednjoj sjednici Vlade procijenio da bi se raspisivanjem natječaja za radio-frekvencije koje su oslobođene gašenjem analogne televizije u proračun slilo više od 300 milijuna kuna. Za taj se posao najviše zanimaju Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2. No, interes bi mogao biti i širi s obzirom da je nedavno i američki VelaTel počeo graditi novu nacionalnu telekomunikacijsku mrežu koja se uz minimalne investicije može pretvoriti u LTE mrežu.

HT-ova priprema
U HT-u upozoravaju da Linićev prijedlog nije nov već je riječ o ideji koju su razradila sva tri mobilna operatera u okviru HUP-a. “Ideja licenciranja tih frekvencija za mobilne mreže u ovoj godini značila bi svojevrsnu investiciju mobilnih operatora u budućnost razvoja LTE tehnologije, bez obzira što frekvencije neće biti moguće komercijalno koristiti možda čak do 2015. godine, odnosno dok i sve susjedne zemlje ne ugase analognu televiziju”, kažu u HT-u.Dodaju da bi zbog toga cijenu licence za te frekvencije trebalo definirati uz uvažavanje uvjeta i specifičnosti na domaćem tržištu. HT je, kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, već u procesu nabave LTE opreme. Sredinom prosinca pozvao je Ericsson Nikolu Teslu, Nokia Siemens Networks i Huawei, tri tvrtke čiju je LTE opremu već testirao, da predaju svoje ponude. Taj posao, koji uključuje i modernirazciju fiksne mreže i koji će trajati iduće tri godine, procjenjuje se na 450 milijuna kuna. U HT-u su tek potvrdili da je pozivni natječaj u tijeku. Prethodno je kompanija objavila da u LTE planira do 2015. uložiti 100 milijuna eura.

U Vipnetu kažu da zasad ne žele komentirati investicije. Neslužbeno se doznaje da je to zbog provođenja analiza o učinku ponovnog uvođenja kriznog nameta od šest posto. Prethodno je kompanija objavila da je najveća greenfield investicija u Hrvatskoj i da je lani kod nas uložila 150 milijuna eura. Navodi da su godinu prije samo u nadogradnju mreže investirali 48,3 milijuna eura. Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta krajem prošle godine kazao je da Vipnet ne očekuje tako skoro koncesije za LTE te da za to vrijeme testiraju neke njegove supstitute. Pojašnjava da je Vipnet uspješno testirao LTE i da bi ta tehnologija dobivena gašenjem analogne televizije, omogućila svim građanima surfanje brzinama od 150 Mbitps.

Tele2 bez komentara
Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošću Tele2, kaže da u ovom trenutku još nisu dobili nijedan alternativni prijedlog u vezi trošarine od šest posto i da stoga nemaju komentar. Julian Ogrin, predsjednik Uprave Tele2 lani je na predstavljanju rezultata za treće tromjesečje istaknuo da LTE mreža neće biti sve dok se ne izgrade optičke mreže.Ogrin je tada procjenio da će do stvaranja novih usluga koje će omogućiti LTE doći u idućih pet godina.

Reakcije

Potrošač: Na poskupljenja ćemo reagirati
Ukoliko dođe do poskupljenja cijena mobilnih usluga zbog ponovnog uvođenja nameta od šest posto spremni smo reagirati, kaže Jadranka Kolarević, predsjednica Društva Potrošač. Ističe da su operateri kad se taj namet prošli puta uvodio promijenili obračunsku jedinicu te tako poskupili razgovore do četiri puta. “Kad se krajem godine ukidao, nisu cijenu vratili prema dolje i zato je nemoralno što sad prijete”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close