Hrvatski studenti i dalje daleko od online studiranja

Autor: Majda Žujo , 18. studeni 2010. u 22:00

Za razliku od tradicionalnog studiranja, online obrazovanje nije vezano uz određeno mjesto i upravo je to njegova najveća prednost

Za razliku od tradicionalnog, online obrazovanje nije vezano uz neko određeno mjesto i upravo je to njegova najveća prednost. Studiranje bez izlaska iz kuće, troškova putovanja, traženja studentske vize i plaćanja smještaja samo su neke od prednosti ovog tipa obrazovanja. Iako je u Hrvatskoj online studiranje daleko od svjetskog trenda, a ni svijest o e-obrazovanju još uvijek nije dovoljno jaka, na mnogim fakultetima već postoje kolegiji koji nude online nastavu. Ipak, na izdavanje diplome nakon online studiranja još neko vrijeme neće biti moguće.

Zakonski okvir
Do sada za takav oblik visokog obrazovanja nije postojao niti zakonski okvir pa ga nije bilo moguće ni provoditi. “Predloženi novi Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućost ustrojavanja studija na daljinu te propisuje odgovarajuće uvjete koje visoka učilišta moraju zadovoljiti u tom pogledu”, kaže Duje Bonacci, glasnogovornik MZOŠ. Na Sveučilištu u Zagrebu ne otklanjaju mogućnost da će u budućnosti takvo studiranje biti moguće, no još ne znaju kada. “Sveučilište je otvoreno za razvijanje programa za online studiranje, što kao mogućnost postoji i u Pravilniku o postupku vrednovanja studijskih programa sveučilišnih studija Sveučilišta u Zagrebu”, kažu na Sveučilištu. No, mogućnost postojanja u pravilniku nije ih potaknula na izradu nekog od programa. Dakle, i kada se usvoji prijedlog o formiranju takvog studija, pitanje je koliko će vremena proći do njegove realizacije. Ipak, da je na pravom putu ka formiranju online studija, Sveučilište u Zagrebu pokazuje velikim brojem e-kolegija. Budući da je Senat Sveučilišta u Zagrebu donio Strategiju e-učenja kojom se podržava i potiče e-učenje, odnosno primjena ICT-a u učenju i podučavanju na svim razinama sveučilišnog obrazovanja, na zagrebačkom se Sveučilištu, u pravilu, primjenjuje mješoviti (hibridni) oblik e-učenja.

Napredne mogućnosti
Ovaj oblik predstavlja kombinaciju klasične nastave i nastave uz uporabu naprednih mogućnosti ICT-a. Jedna od prvih visokih škola u Hrvatskoj koje su razvile e-učenje je Zagrebačka škola ekonomije i managementa. Kako kaže Marija Perić, suradnica za marketing i odnose s javnošću ZŠEM-a, za sada cjeloviti studij nije u pripremi, ali jednog dana ga planiraju uvesti. Učenje na daljinu ima i loše strane. Za ovakav tip obrazovanja potrebno je biti snažno motiviran i samodiscipliniran. Ne postoji interakcija s drugim studentima pa ni profesorima, a i neki poslodavci bi mogli biti skeptični prema diplomi stečenoj preko interneta.

Poslovne obveze

Slušanje kolegija vikendom
Na ZŠEM-u se priprema objective MBA program koji osobama koje nisu iz Zagreba, ili onima koji zbog poslovnih obveza ne stignu na predavanja, omogućuje da slušaju kolegije vikendom ili poslije posla, preko interneta. No, dio nastave ipak se morati izvoditi fizički, a ne postoji ni mogućnost polaganja ispita od kuće.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mi imamo bolji sistem – studij preko pošte. Staviš u kovertu prazan indeks i euriće, a dobiješ natrag indeks s ocjenama. Isto niste vezani uz mjesto studiranja, a ne treba vam ni Internet, pa ni kompjuter.

New Report

Close