Hrvatski seljački savez: Najavljene reforme u poljoprivredi se ne provode

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2014. u 13:29
Daniel Kasap/PIXSELL

Smatraju kako zakon pogoduje stvaranju 100 ‘feudalaca’ te traže od resornog ministra Tihomira Jakovine da pokrene izmjenu zakona kako bi se omogućilo okrupnjavanje domicilnih OPG-a.

U Hrvatskom seljačkom savezu smatraju kako program mjera ruralnog razvoja neće doprinijeti opstojnosti i razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) već njihovom gašenju, kako se reforma poljoprivrednog zemljišta ne provodi te kako su najavljene poljoprivredne reforme Vlade "najveća prevara hrvatskog sela".

Odabir mjera ruralnog razvoja napravljen je tako da se pogoduje velikima, a malima će ostati samo mrvice, kazao je predsjednik Saveza Mijo Latin na današnjoj konferenciji za novinare.

Mjera ulaganja u materijalnu imovinu povući će 50 posto omotnice sa predviđenim iznosima za povlačenje sredstava koji su za OPG nedohvatljivi, radi se o milijunskim iznosima eura, tako da će i ovaj puta "kolač pojesti veliki, a malima će ostati samo mrvice", istaknuo je Latin.

Podsjeća kako program ruralnog razvoja još nije usvojen te je upitno hoće li se uspjeti iskoristiti ta sredstva.

Napominje i kako će ovih dana krenuti isplata prvog dijela potpore za 2013., a kaže kako resorno ministarstvo obmanjuje poljoprivrednike kako će isplatiti potporu u iznosu od 2 milijarde kuna te kako je to cjelokupni iznos potpore, iako, navodi Latin, matematika govori da je 373 milijuna eura 2,8 milijardi kuna te se pitamo gdje je izgubljeno 800 milijuna kuna.

U Savezu navode i kako je Ministarstvo najavljivalo stavljanje u funkciju milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, a u dvije godine rada Agencije za poljoprivredno zemljište riješeno je 50 tisuća hektara.

Uprava ministarstva niti devet mjeseci od donošenja zakona o poljoprivrednom zemljištu nije uspjela donijeti sve prateće pravilnike bez kojih je u pravilu zakon neprovediv, ističu u Savezu.

Smatraju kako zakon pogoduje stvaranju 100 'feudalaca' te traže od resornog ministra Tihomira Jakovine da pokrene izmjenu zakona kako bi se omogućilo okrupnjavanje domicilnih OPG-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close