Hrvatski radnici bez ograničenja u UK

Autor: Saša Paparella , 19. ožujak 2018. u 22:00
Uoči napuštanja EU, Velika Britanija Hrvatima otvorila svoje tržište rada/REUTERS

Dobra vijest iz Londona.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May obavijestila je pismom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup britanskom tržištu rada za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018., a koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Ta odluka znači da će hrvatski državljani biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima EU, a rezultat je više razgovora dvoje premijera, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstava i bilateralnih odnosa i nakon izlaska UK iz EU.

Pismo je odgovor na pismo predsjednika Vlade Plenkovića premijerki May od 22. siječnja, u kojem je istaknuo kako je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i za državljane Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pregovora o izlasku UK iz EU.

Iste je poruke Plenković istaknuo i na sastanku s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem UK-a Davidom Davisom na sastanku 5. ožujka 2018. Hrvatska će recipročno ukinuti i ograničenja prema državljanima Ujedinjenog Kraljevstva. Ograničenja za hrvatske radnike nedavno je ukinula Malta, pa su sada preostale samo tri države članice EU (Austrija, Nizozemska i Slovenija) koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close