Hrvatski proizvođači putem Spara izvezli proizvode u vrijednosti 68 milijuna eura

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatski proizvodi izvezeni su u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju koja je zabilježila najveći porast uzvoza iz Hrvatske.

U 2018. godini veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači putem Spara izvezli su proizvode u vrijednosti od čak 68 milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna.

SPAR Hrvatska izvijestio je da je riječ o rastu od 12 posto u odnosu na 2017. Hrvatski proizvodi izvezeni su u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju koja je zabilježila najveći porast uzvoza iz Hrvatske.

"SPAR Hrvatska vjeruje u kvalitetu hrvatskih proizvoda, koju sve više prepoznaju i kupci u ostalim zemljama u kojima poslujemo. Želimo biti partner hrvatskim kompanijama, stoga ćemo im i dalje pružati svu potrebnu potporu u širenju ponude kroz mrežu SPAR trgovina u Austriji, Italiji, Sloveniji i Mađarskoj“, naglasio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

Svoje proizvode putem SPAR-a uspješno izvoze Podravka, Kraš i Dukat koji su zabilježili rast prodaje u SPAR-ovim trgovinama u Sloveniji. Veliki rast izvoza u istima bilježi i tvrtka Violeta koja je za 12 posto povećala izvoz pelena i toaletne kozmetike, dok ga je Zvijezda povećala za 14 posto.

Osatina grupa iz Slavonije u SPAR Sloveniju izvezla je 60 posto više voća i povrća nego u prošloj godini, dok su hrvatski proizvođači iz doline Neretve samo ove jeseni u SPAR-ovu prodajnu mrežu u Sloveniji izvezli više od 600 tona mandarina.

Impresivan rast izvoza u SPAR-ove trgovine u Austriji ostvarila je tvrtka Cromaris, s povećanjem od čak 88 posto. Izvoz tvrtke Gavrilović lani je bio veći za 11 posto, a najveći rast bilježi upravo u Austriji. Najveći rast izvoza u SPAR-ove trgovine u Mađarskoj ostvario je Ledo, čiji je izvoz iznosio više od 4.5 milijuna eura.

Dobrim rezultatima, zahvaljujući SPAR-u, može se pohvaliti i slatinska tvrtka Marinada koja bilježi za 77 posto veći izvoz mandarina, paprika i krastavaca, a zabilježen je i značajan porast izvoza suhomesnatih proizvoda dalmatinske tvrtke Pršut Voštane.

Putem SPAR robnih marki svoje su proizvode u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju plasirali i tvrtka Trenton, proizvođač SPAR Premium bakalara, tvrtka Zigante koja proizvodi Premium tartufate te Mlin Jertovec iz Zagorja koji proizvodi S-budget mlince. Tu je i Premium džem od smokve varaždinskog proizvođača Hermes te Vital čips od jabuke tvrtke Zdrava navika.

Komentari (1)
 • dionic12
  dionic12 19:35 15.1.2019.

  Predlažem kad iznose brojeve da ih iznesu do kraja.
  Koliko smo uvezli?
  Kakvu robu izvozimo, a kakvu uvozimo?
  Mandarina po 3 kn/kg, a uvozimo skupe stvari u kojima je zarada za koje su hrvatske kompanije nekonkurentne jer moraju platiti policu i izuju ih iz cipela Spar, Kaufland i slični da bi navedeno uopće došlo do police.
  Kad isti s tim novcem koji su zaradili naprave svoju robnu marku, onda domaći proizvođači mogu komotno u stečaj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve