Hrvatski proizvođači putem Spara izvezli proizvode u vrijednosti 68 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2019. u 15:09
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatski proizvodi izvezeni su u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju koja je zabilježila najveći porast uzvoza iz Hrvatske.

U 2018. godini veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači putem Spara izvezli su proizvode u vrijednosti od čak 68 milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna.

SPAR Hrvatska izvijestio je da je riječ o rastu od 12 posto u odnosu na 2017. Hrvatski proizvodi izvezeni su u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju koja je zabilježila najveći porast uzvoza iz Hrvatske.

"SPAR Hrvatska vjeruje u kvalitetu hrvatskih proizvoda, koju sve više prepoznaju i kupci u ostalim zemljama u kojima poslujemo. Želimo biti partner hrvatskim kompanijama, stoga ćemo im i dalje pružati svu potrebnu potporu u širenju ponude kroz mrežu SPAR trgovina u Austriji, Italiji, Sloveniji i Mađarskoj“, naglasio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

Svoje proizvode putem SPAR-a uspješno izvoze Podravka, Kraš i Dukat koji su zabilježili rast prodaje u SPAR-ovim trgovinama u Sloveniji. Veliki rast izvoza u istima bilježi i tvrtka Violeta koja je za 12 posto povećala izvoz pelena i toaletne kozmetike, dok ga je Zvijezda povećala za 14 posto.

Osatina grupa iz Slavonije u SPAR Sloveniju izvezla je 60 posto više voća i povrća nego u prošloj godini, dok su hrvatski proizvođači iz doline Neretve samo ove jeseni u SPAR-ovu prodajnu mrežu u Sloveniji izvezli više od 600 tona mandarina.

Impresivan rast izvoza u SPAR-ove trgovine u Austriji ostvarila je tvrtka Cromaris, s povećanjem od čak 88 posto. Izvoz tvrtke Gavrilović lani je bio veći za 11 posto, a najveći rast bilježi upravo u Austriji. Najveći rast izvoza u SPAR-ove trgovine u Mađarskoj ostvario je Ledo, čiji je izvoz iznosio više od 4.5 milijuna eura.

Dobrim rezultatima, zahvaljujući SPAR-u, može se pohvaliti i slatinska tvrtka Marinada koja bilježi za 77 posto veći izvoz mandarina, paprika i krastavaca, a zabilježen je i značajan porast izvoza suhomesnatih proizvoda dalmatinske tvrtke Pršut Voštane.

Putem SPAR robnih marki svoje su proizvode u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju plasirali i tvrtka Trenton, proizvođač SPAR Premium bakalara, tvrtka Zigante koja proizvodi Premium tartufate te Mlin Jertovec iz Zagorja koji proizvodi S-budget mlince. Tu je i Premium džem od smokve varaždinskog proizvođača Hermes te Vital čips od jabuke tvrtke Zdrava navika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Predlažem kad iznose brojeve da ih iznesu do kraja.
Koliko smo uvezli?
Kakvu robu izvozimo, a kakvu uvozimo?
Mandarina po 3 kn/kg, a uvozimo skupe stvari u kojima je zarada za koje su hrvatske kompanije nekonkurentne jer moraju platiti policu i izuju ih iz cipela Spar, Kaufland i slični da bi navedeno uopće došlo do police.
Kad isti s tim novcem koji su zaradili naprave svoju robnu marku, onda domaći proizvođači mogu komotno u stečaj.

New Report

Close