Hrvatski predstavnik imenovan u upravni odbor CNUE-e – vijeća notarijata EU

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2019. u 11:52
Foto: Press

Na sjednici CNUE-a održanoj protekli tjedan u Brusselu imenovan je novi Upravni odbor ove krovne europske notarske asocijacije. U rukovodeće tijelo izabrana je članica iz Republike Hrvatske. Riječ je o predsjednici Hrvatske javnobilježnićke komore Zvijezdani Rauš Klier koja će navedenu funkciju obnašati tijekom 2020. godine koliko traje mandat na toj poziciji.

Hrvatska javnobilježnička komora i javnobilježnička struka dobili su svog predstavnika u izvršnom tijelu krovne Europske asocijacije Vijeća notarijata. Na poziciju člana Upravnog odbora imenovana je Zvijezdana Rauš Klier, aktualna predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore. Predsjednik CNUE-a u sljedećoj godini će biti Georgios Rouskas, predsjednik Grčke javnobilježničke komore dok će dužnost je potpredsjednika obnašati Adam Toth, predsjednik Mađarske javnobilježničke komore.

Ubrzo nakon imenovanja Rauš Klier je istaknula kako je ovo velika čast za HJK i javnobilježničku slušbu u RH. „Hrvatskoj javnobilježničkoj struci je ukazana velika čast da kao predstavnik RH u CNUE-u budem imenovana u najviše izvršno tijelo Europske asocijacije Vijeća notara. Posebno veseli što se ovo imenovanje podudara s početkom hrvatskog predsjedanja EU u narednoj godini. Iako ovaj izbor nije direktna posljedica toga, naš položaj u izvršnom tijelu CNUE će uvelike pridonijeti kreiranju regulative i operativnih segmenata pravnih aspekata notarskog djelovanja diljem EU“.

CNUE kao krovna javnobilježnička asocijacija na razini EU postoji od 1993. godine Od tada djeluju putem stalnog ureda u Bruxellesu. Primjena jedinstvenog tržišta i usvajanje Maastrichtskog ugovora učinili su da je prisustvo javnih bilježnika bitno u središtu upravljanja europskim tržištem. CNUE-ov ured odgovoran je za pridržavanje zakona EU i djeluje na razinama informiranja i savjetovanja svojih članova te održava kontakte s europskim institucijama. Također upravlja svim sastancima, Općim skupštinama, Izvršnim vijećima i radnim skupinama, sastavljenima od javnih bilježnika iz cijele Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close