Hrvatski pacijenti na preglede čekaju do 657 dana

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2017. u 08:45
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pacijenti imaju pravo na obavljanje pretrage ili operacije u drugom gradu u cilju smanjenja liste čekanja, rekli su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

U Općoj bolnici Gospić nema čekanja na CT abdomena kojim se, primjerice, može dijagnosticirati karcinom trbušne šupljine. Na taj isti pregled u KBC-u Split čeka se čak 378 dana.

U tom periodu neki pacijenti će možda izgubiti šansu za ozdravljenjem. Na MR mozga, pretrage koja osim tumora potvrđuje razne neurološke bolesti, u OB-u Dubrovnik čeka se svega 26 dana, za razliku od KBC-a Sestre milosrdnice u Vinogradskoj cesti u Zagrebu gdje pacijenti čekaju 495 dana. Službeni su to podaci HZZO-a te zdravstvenih ustanova koje su 24 sata uvrstili u analizu.

Mnogo je faktora koji utječu na to koliko se čeka na prvi pregled, dijagnostiku ili operaciju – od broja zaposlenika do starosti opreme, ali i organizacije posla u bolnici. Liste čekanja analizirali smo u 15 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, a analizom smo obuhvatili čekanje na CT abdomena, MR mozga, gastroskopiju, kolonoskopiju i koronografiju te operaciju katarakte, odnosno mrene. Pacijenti te pretrage mogu obaviti i izvan mjesta stanovanja, tj. u zdravstvenoj ustanovi koja je u nekom drugom gradu, pa, primjerice, Zagrepčani mogu na neku pretragu i u Gospić.

Pacijenti imaju pravo na obavljanje pretrage ili operacije u drugom gradu u cilju smanjenja liste čekanja, rekli su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. U takvim slučajevima troškove prijevoza do drugoga grada pacijentma snosi HZZO.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close