Hrvatski pacijenti na preglede čekaju do 657 dana

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pacijenti imaju pravo na obavljanje pretrage ili operacije u drugom gradu u cilju smanjenja liste čekanja, rekli su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

U Općoj bolnici Gospić nema čekanja na CT abdomena kojim se, primjerice, može dijagnosticirati karcinom trbušne šupljine. Na taj isti pregled u KBC-u Split čeka se čak 378 dana.

U tom periodu neki pacijenti će možda izgubiti šansu za ozdravljenjem. Na MR mozga, pretrage koja osim tumora potvrđuje razne neurološke bolesti, u OB-u Dubrovnik čeka se svega 26 dana, za razliku od KBC-a Sestre milosrdnice u Vinogradskoj cesti u Zagrebu gdje pacijenti čekaju 495 dana. Službeni su to podaci HZZO-a te zdravstvenih ustanova koje su 24 sata uvrstili u analizu.

Mnogo je faktora koji utječu na to koliko se čeka na prvi pregled, dijagnostiku ili operaciju - od broja zaposlenika do starosti opreme, ali i organizacije posla u bolnici. Liste čekanja analizirali smo u 15 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, a analizom smo obuhvatili čekanje na CT abdomena, MR mozga, gastroskopiju, kolonoskopiju i koronografiju te operaciju katarakte, odnosno mrene. Pacijenti te pretrage mogu obaviti i izvan mjesta stanovanja, tj. u zdravstvenoj ustanovi koja je u nekom drugom gradu, pa, primjerice, Zagrepčani mogu na neku pretragu i u Gospić.

Pacijenti imaju pravo na obavljanje pretrage ili operacije u drugom gradu u cilju smanjenja liste čekanja, rekli su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. U takvim slučajevima troškove prijevoza do drugoga grada pacijentma snosi HZZO.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve