Hrvatski med uskoro u ‘nacionalnoj staklenki’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 26. studeni 2018. u 22:00
Dvojbe o podrijetlu pčelinjeg proizvoda bit će otklonjene

Pčelaru koji staklenku neće puniti domaćim medom bit će zabranjena njena kupnja 2 godine.

Domaći med pakiran u nacionalnu staklenku uskoro će se naći u hrvatskim trgovinama.

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije i godišnje proizvodnje meda po košnici.

Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla, a onome koji zloupotrijebi staklenku zabranit će se njena kupovina i upotreba dvije godine i identitet će mu biti objavljen.

Med u nacionalnoj staklenki mora udovoljiti standardima kvalitete po Pravilniku o medu, propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s naznakom 'zemlja podrijetla Hrvatska'. Svaka staklenka mora imati i znak 'Med hrvatskih pčelinjaka' u sklopu kojeg je i broj pomoću kojeg potrošači mogu provjeriti podrijetlo meda.

Staklenke su u 4 dimenzije: 720 ml (900 g), 580 ml (720 g), 370 ml (450 g) i 210 ml (250 g). "Na slobodnom tržištu može se naći i meda iz cijelog svijeta.Kako u ponudi prepoznati domaći hrvatski med? Svaka dvojba o podrijetlu bit će otklonjena s nacionalnom staklenkom", kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close