Hrvatski kampovi na 4. mjestu po cijenama u Europi

Autor: Marija Crnjak , 26. travanj 2013. u 14:51
Promjena cijena u kampovima, izvor ADAC, prilagodio KUH

Najskuplje kampove od dvanaest zemalja u konkurenciji ima Švicarska, koja je s trona zbacila Italiju, a od Hrvatske još je skuplja Danska koja je zauzela treće mjesto.

Analiza cijena kampiranja u europskim zemljama za 2013. u novom vodiču ADAC-a pokazala je da je Hrvatska na 4. mjestu po cijenama u kampovima Europe, s prosječnom cijenom jednodnevnog odmora tročlane obitelji u kampu od 34,19 eura.

Najskuplje kampove od dvanaest zemalja u konkurenciji ima Švicarska, koja je ove godine s trona zbacila Italiju, koja je pak pala na drugo mjesto, a od Hrvatske još je skuplja Danska koja je zauzela treće mjesto. Ostali konkurenti Hrvatske na Mediteranu, Španjolska i Francuska, zauzele su 5. poziciju (33 eura) i 7. poziciju (32). Mađarska i Poljska imaju najjeftinije kampove u Europi, s cijenom nešto većom od dvadesetak eura.

ADAC-ov vodič pokazao je da su cijene hrvatskih kampova čak za 21 posto niže od onih u Italiji, te 35 posto niže od prvoplasirane Švicarske. Cilj domaće kamping industrije je naime, povećati kvalitetu usluge i ponude hrvatskih kampova koji bi stoga mogli povećati cijene i profitabilnost.

U Kamping udruženju Hrvatske (KUH) doduše napominju da je Hrvatska u zadnje tri godine, i to skromnom postotkom od jedan posto, zemlja koja je na Mediteranu najviše poskupjela.

"Italija u tom periodu nije mijenjala cijene, koje su pak padale u Francuskoj i Španjolskoj, koje su zbog tržišnih problema bile primorane smanjivati cijene kampiranja. Očito je da su, usprkos investicijama, svi bili veoma oprezni s cijenama, što je rezultat opće krize i opreznijeg pristupa cjenovnoj politici", ocijenili su u KUH-u.

Zanimljivo je da su kampovi u zemljama njemačkog govornog područja na samom kraju liste po cijenama kampova. Austrija je na 9. mjestu s
cijenom od 31 eura, a Njemačka na 10. mjestu s cijenom od 28 eura. U prosjeku, u 2013. će dvije odrasle osobe s 10-godišnjim djetetom u glavnoj sezoni morati izdvojiti 32,74 eura za noćenje u nekom od europskih kampova. U cijenu ulaze parcela, vozilo, dodatna davanja, struja, topla voda za tuširanje i boravišna pristojba.

Komentirajte prvi

New Report

Close