‘Hrvatski inovacijski sustav je ispod svojih potencijala’

Autor: Darko Bičak , 14. studeni 2018. u 21:59
Jedan od eksponata na Inovi, Foto: HGK

Tradicionalna izložba okupila je na Zagrebačkom velesajmu 640 inovatora iz 28 zemalja.

Iako se inovacijski sustav Hrvatske u proteklih deset godina razvijao, još uvijek pokazuje rezultate koji su ispod stvarnih potencijala, istaknula je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na otvorenju 43. Hrvatskog salona inovacija s međunarodnim sudjelovanjem Inova, koji se od 14. do 17. studenoga održava na Zagrebačkom velesajmu. Stoga ovaj sajam inovacija vidi kao jedan od pokretača kreativnoga načina razmišljanja i stvaranja jer inovacije su pravi i dugoročni put za pokretanje cjelokupne ekonomije. “HGK već 20 godina daje snažnu potporu inovatorstvu kroz Zajednicu za inventivni rad.

Sufinanciramo predstavljanje hrvatskih inovacija na međunarodnim sajmovima diljem svijeta te organiziramo inovacijske misije koje hrvatskim inovativnim tvrtkama pružaju mogućnost pronalaska inozemnoga poslovnog partnera te komercijalizaciju inovacija“, naglasila je Kesić Šapić kojoj je u ime HGK dodijeljeno i priznanje Saveza hrvatskih inovatora. Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, kazala je da su inovacije ključ napretka gospodarstva i da bi trebalo povezati najveće hrvatske kompanije s našim inovatorima kako bi se što više njihovih izuma komercijaliziralo.

Inova je tradicionalna nacionalna izložba inovacija od 1971., a ove godine je okupila 640 inovatora iz 27 zemalja svijeta i Hrvatske. Kako se izložba uglavnom preklapa s terminom Interlibera, očekuje se da će mnogi posjetitelji Sajma knjiga ujedno obići i Inovu.      

Komentirajte prvi

New Report

Close