Hrvatski hektar 22 puta jeftiniji od nizozemskog

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 21. ožujak 2018. u 22:00
Statistika Eurostata bazira se na podacima za 2016. godinu/FOTOLIA

Poljoprivrednici tvrde da se najbolja zemlja u Srijemu prodaje za čak 10.000 eura, što je čak i tri puta više od državnog prosjeka.

Hrvatska je s prosječnom c­ijenom jednog hektara poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini bila pri  dnu ljestvice svih EU zemalja.

Iza nas, niže cijene bile su samo u Rumunjskoj i Estoniji. Prema najnovijim podacima Eurostata, najskuplji su hektari u Nizozemskoj – 62.972 eura, što je čak 22 puta veća cijena nego što je u Hrvatskoj gdje je prema ovim podacima hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta koštao 2809 eura. 

I susjedi skuplji
Pritom je cijena u jadranskoj Hrvatskoj bila 4651 eura, a u kontinentalnoj 2739 eura. Zanimljivo je da je prosječna cijena obradive zemlje u susjednoj Sloveniji bila čak 17.136 eura, dok je u susjednoj Mađarskoj prosjek 4.182 eura za hektar zemlje. Poslovni dnevnik se tijekom jeseni bavio ovom tematikom i objavio kako je prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj u 2016. iznosila 21.158 kune za hektar, pri čemu je cijena u Jadranskoj Hrvatskoj bila za 14.406 kuna veća nego što je to na kontinentu.

Podaci su pokazali da je cijena jednog hektara poljoprivredne površine u Dalmaciji iznosila 35.036 kuna, dok je to u kontinentalnom dijelu Hrvatske bila 20.630 kuna. U odnosu na 2015. prosječna cijena hektara na razini Hrvatske je porasla za 401 kunu, pri čemu je u jadranskoj Hrvatskoj pala za 783 kune, a na kontinentu je rasla za 451 kunu. Matija Brlošić tadašnji predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore nam je kazao kako je cijena zemlje određena zakonom ponude i potražnje, pa najbolji hektari vrijede poput suhog zlata. 

Dalmacija je mamac
Zemlja u Dalmaciji je daleko atraktivnija zbog mogućnosti prenamjene u građevinsko zemljište ili mogućnosti da se ona iskoristi u turističke svrhe. Poljoprivrednici tvrde da se najbolja zemlja u Srijemu, na istoku Hrvatske, prodaje za čak 10.000 eura, što je čak i tri puta više od državnog prosjeka. Metodologija Slavonaca za kretanje cijena zemlje u njihovoj regiji vrlo je jednostavna – sve prema istoku je skuplje, a sve prema Zagrebu, zapadu, jeftinije zbog lošije kvalitete zemlje, tvrdi Brlošić.

Kada se gledaju podaci po različitim regijama na razini cijele EU zanimljivo je da među regijama  najskuplja je bila cijena obradive zemlje u talijanskoj regiji Ligurija (prosječno 108.000 eura po hektaru). Obradiva zemlja bila je najjeftinija u Rumunjskoj, s hektarom koji je  prosječno iznosio 1958 eura. Na regionalnoj razini, hektar obradivog zemljišta najmanje stoji u jugozapadnoj Bugarskoj – 1165 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close