Hrvatski duhani već ugovaraju sezonu s proizvođačima

Autor: Marta Duić , 27. siječanj 2020. u 21:59
U pet godina cijena je rasla 20 posto D.P./PIXSELL

Lanjskih 14 kuna po kilogramu najviša isplaćena cijena, nastavak trenda očekuje se i u 2020.

Hrvatski duhani, jedan od vodećih otkupljivača duhana koji posluje unutar grupacije British American Tobacco, započeo je s ugovaranjem proizvodnje duhana na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Ove godine u to kreću ranije nego dosad, a u kompaniji tvrde da su tim potezom svojim kooperantima za sezonu 2020. omogućili dodatnu sigurnost i izvjesnost proizvodnje kao i kvalitetnije poslovno planiranje.

Postignuta cijena duhana koja je prošle sezone iznosila gotovo 14 kuna po kilogramu bila je 4% veća nego godinu ranije i, kažu u Hrvatskim duhanima, najviša ikad isplaćena u Hrvatskoj. “Zahvaljujući tome Hrvatski duhani su kooperantima isplatili 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije. Nastavak je to trenda rasta cijene duhana koja je u posljednjih pet godina porasla više od 20 posto”, dodaju.

Kratkoročno financiranje proizvodnje kooperanata od strane Hrvatskih duhana prošle je sezone dosegnulo 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i ulaganja 12 milijuna kuna. Uz to, kažu, uz njihovu je pomoć ove godine ostvareno dva milijuna kuna ušteda na premiji osiguranja usjeva u odnosu na prethodnu godinu, a pružaju im i pomoć pri odabiru optimalnih agrotehničkih mjera te pomoć agronoma. Kroz program financiranja nabave mehaničkih berača kooperanti su nabavili 29 berača vrijednih više od osam milijuna kuna, a u pitanju je program koji se nastavlja i ove 
godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close