Hrvatski duhani izdašnije podupiru proizvođače

Dosadašnju naknadu od 2,5 kune po kilogramu povećali su na tri kune/Marijan Sušenj/PIXSELL Dosadašnju naknadu od 2,5 kune po kilogramu povećali su na tri kune/Marijan Sušenj/PIXSELL

Očekuju da će površine pod duhanom s lanjskih 3722 hektara podići na 4000 ha.

Hrvatski duhani, tvrtka iz portfelja rovinjske Adris grupe, ove će godine svojim kooperantima ponuditi četverogodišnje ugovore s brojnim pogodnostima kojima će, najavljuju s te adrese, proizvođačima jamčiti dodatnu stabilnost i profitabilnost proizvodnje.

"Dosadašnju naknadu od 2,5 kune po kilogramu povećali su na tri kune, a dobit će je i proizvođači za isporučenu petu i šestu klasu duhana koji do sada nisu bili obuhvaćeni tom naknadom", kaže direktor Zlatko Pleša. Odmah nakon sadnje za svaki dodatni hektar pod duhanom proizvođaču će isplatiti i naknadu od 4000 kuna. No tu nije kraj modelu poticanja proizvodnje duhana u Slavoniji i Podravini. Od ove godine Hrvatski duhani s proizvođačima će ugovarati prosječni prinos koji u suhome ratarenju iznosi 2300 kg po hektaru, odnosno 2800 kg po hektaru na navodnjavanim površinama.

Za prinos veći od 2300 kg/ha proizvođači će dobiti i dodatni poticaj od jedne kune po kilogramu. Kao i u proteklom razdoblju, podsjeća Pleša, proizvođačima jamče i siguran otkup svih proizvedenih količina. Sadnju duhana koja počinje ovih dana pratit će i stručna pomoć koju će Hrvatski duhani dati svojim kooperantima te im omogućiti nabavu mineralnih gnojiva i ostalih reprodukcijskih materijala po povoljnijim cijenama i nižim kamatnim stopama. S ovim modelom potpore, nadaju se, podići će lanjske površine od 3755 hektara za još najmanje 300 ha.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!