Hrvatski državni arhiv uzdanica IT-a

Autor: Bernard Ivezić , 15. travanj 2014. u 22:01
Adrian Ježina, predsjednik HUP-ICT udruge/Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Ministarstvo kulture, čini se, moglo bi biti zadnja prepreka za uvođenje e-poslovanja u Hrvatsku.

Dilema hoće li se Hrvatski državni arhiv, koji potpada pod Ministarstvo kulture i smatra se kulturnom ustanovom uskoro biti jedna od najvažnijih institucija za električko poslovanje u Hrvatskoj ili će posao certifikacije e-arhiva preuzeti neka druga ustanova, ključna je prepreka daljnjem uvođenju e-računa i e-javne nabave, doznaje Poslovni dnevnik.

Blaženka Urbanke, voditeljica radne skupine HUP-ovog ICT udruženja kaže da je vremena malo, a nove prepreke za potpuno uvođenje e-poslovanja neprekidno iskaču."Hrvatska se 'Strategijom o e-javnoj nabavi' obvezala do 1. srpnja iduće godine u cijelosti priječi na e-javnu nabavu, slično je s e-računom, ali sad onda smo otkrili da to neće biti moguće bez e-arhiva", kaže Urbanke.Pojašnjava da su prije toga prepreke bile sporne odredbe u Pravilniku o PDV-u koje su favorizirale papirnati račun. Nakon što je to izmjenjeno otkriveno je da nema procedura kako se e-račun može uvesti u poslovno-informatičke sustave, a da ga može na jednostavan način priznati Porezna uprava.

"Treba pohvaliti Ministarstvo gospodarstva koje je nedavno usvojilo 'Smjernice za postupanje prilikom razmjene računa u elektroničkom obliku primjenom EDI sustava' zahvaljujući čemu svi proizvođači ERP-ova sada mogu uvesti e-račun", kaže Urbanke. Ističe da ni to nije riješilo problem, jer da bi e-račun i e-poslovanje moglo u cijelosti zaživjeti potrebno je uvesti sigurne i od države certificirane sustave za elektroničko arhiviranje dokumenata.Razlog nisu samo e-računi već razni službeni obrasci kao i ugovori koji će se pretvoriti u elektronički oblik. Ubranke pojašnjava da to znači da će dio dokumentacije u e-obliku trebati čuvati desetljećima kako bi bio dostupan raznim državnim službama, Poreznoj upravi i revizorima. "Zasad se ne zna tko bi certficirao e-arhive te se radi na Pravilniku o Digitalnoj arhivi kojim bi se rješio i taj posljednji problem", kaže Urbanke.U posao e-arhiva očekuje se da će se uključiti HT te druge tvrtke koje su ponudile usluge e-računa. U Sloveniji to nudi i Pošta Slovenije.

Uspjeh HUP-ICT udruženja

Od troška postali industrija

U posljednjih pet mjeseci dogodio se veliki preokret za hrvatsku ICT industriju, jer ju je Vlada od isključivo troška u vlastitom poslovanju počela percipirati kao industriju, istaknuo je predsjednik HUP-ICT udruženja Adrian Ježina. Dodao je da sada razgovaraju s Ministarstvo vanjskih poslova o izvozu domaćih ICT rješenja kroz gospodarsku diplomaciju, s Ministarstvom poduzetništva i obrta o uvođenju ICT innovation vouchera kao poticaju konkurentnosti malih poduzeća, s Ministarstvom obrazovanja o reformi tog područja te s Ministarstvom gospodarstva o razvoju industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close