Hrvatski članovi Inine Uprave zatražili promjenu upravljanja

Autor: Marko Biočina , 28. kolovoz 2014. u 22:01
Poznati prigovori podneseni i službeno/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Dalić, Mayer i Krešić zatražili ukidanje Odbora izvršnih direktor i ‘dvostrukog’ prava glasa predsjednika Uprave.

Otvoren je novi front između hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije Mol u ratu oko Ine.

Na sjednici Uprave hrvatske naftne kompanije u četvrtak Niko Dalić, Davor Mayer i Ivan Krešić, članovi Uprave koje je imenovala hrvatska Vlada, podnijeli su službeni zahtjev za promjenom modela upravljanja kompanijom, odnosno njegovo usklađivanje s hrvatskim zakonima. Riječ je o već poznatim prigovorima na model upravljanja Inom, koje su u više navrata iznosili i predstavnici hrvatske Vlade. Konkretno, Dalić, Mayer i Krešić zatražili su izmjene u internim aktima i poslovniku kompanije kojima bi bio ukinut sad već famozni Odbor izvršnih direktora te operativne ovlasti upravljanja kompanijom vraćene na Upravu tvrtke.

Usto, hrvatski članovi Uprave Ine zatražili su i ukidanje 'dvostrukog' prava glasa predsjednika Uprave Ine – inače ključnog izvorišta MOL-ove operativne kontrole nad Inom – koji predstavnicima nominiranim u Upravu Ine od strane MOL-a daje mogućnost da u slučaju nemogućnosti postizanja zajedničkog stava svaki put preglasaju Vladine predstavnike. Kako se neslužbeno doznaje, Dalić, Mayer i Krešić svoj su zahtjev argumentirali konkretnim pravnim tumačenjem nelegalnosti aktualnog sustava, ali i prikazom niza konkretnih situacija u kojima se, prema njihovu mišljenju, bili spriječeni da donose odluke ili čak dođu do informacija vezanih za poslovanje Ine, iako su za njega zakonski odgovorni. Spor oko zakonitosti modela upravljanja Inom možda je i temelj nesuglasica između dvaju većinskih dioničara kompanije.

Od početka službenih pregovora Vlade i Mola hrvatski pregovarački tim inzistira upravo na rješenju tog pitanja kao prioritetu, dok Mol smatra da je bitno prvo odrediti strateška načela upravljanja kompanijom. Te razlike razlog su zašto se pregovori dosad nisu pomaknuli s mrtve točke, a prijedlog novog upravljačkog modela koji su dioničarima predložili članovi Nadzornog odbora kompanije Vlada je odbila. U tom kontekstu treba promatrati i najnoviju akciju Ininih članova Uprave.

Iako su izvori bliski Molu jučer komentirali kako nemaju nikakvih potvrda da je taj zahtjev podnesen prema uputama hrvatske Vlade, potpuno je izvjesno da je taj potez povučen nakon prethodne koordinacije s nadležnim državnim institucijama. Bez obzira na ishod zahtjeva, za očekivati je da će vrlo brzo uslijediti novi potezi i kako je, zapravo, nova bitka u Ini tek počela. Za razliku od arbitražnih procesa u Washingtonu i Parizu, ova bi na kraju mogla završiti pred nekom od lokalnih sudskih instanci, posebno s obzirom na Vladinu poziciju kako je upravljački model u tvrtki nelegalan. Kako će to utjecati na ionako zakočene pregovore, ostaje vidjeti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close