Hrvatski cestovni prijevoznici poslali otvoreno pismo Hajdašu Dončiću

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2013. u 15:07
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski cestovni prijevoznici u otvorenom pismu ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdaš Dončiću upozoravaju kako će se ulaskom u EU prijevoznici suočiti sa mnogim problemima.

Hrvatski cestovni prijevoznici u otvorenom pismu ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdaš Dončiću upozoravaju kako će se ulaskom u EU prijevoznici suočiti sa mnogim problemima koji se još uvijek mogu riješiti ako se zakonskim propisima, pravilnicima, uredbama i odlukama reguliraju pojedini odnosi koje su uredile mnoge zemlje EU kako bi zaštitile svoje porezne obveznike.

Iz te gospodarske interesne udruge napominju kako se obraćaju otvorenim pismom budući da resorni ministar i njegovi podređeni nemaju naviku komunicirati s njima, na poruke, dopise i prijedloge koje su im poslali nisu dobili nikakvog odgovora.

Upozoravaju kako će ulaskom u EU prijevoznici biti prepušteni na milost i nemilost liberalnom tržištu. Umjesto da se ugrade zaštitni mehanizmi zaštite domaćeg tržišta, prepušta se gospodarstvo stihiji i anarholiberalnim postulatima neorganiziranog tržišta, navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik uprave Hrvatskih cestovnih prijevoznika Marijan Banelli.

Dodaje kako "mnogi nepristrani i nevladini gospodarski analitičari, koje prvi čovjek Vlade, proglašava kvazistručnjacima, upozoravaju na pogrešne poteze ove Vlade".

Ističu kako se gospodarstvo mora u potpunosti osloboditi svih tereta koji ga vuku u propast. A za prijevoznike su to između ostalog – zone rizika u osiguranju, selektivan pristup u zaštiti vjerovnika, nestimulativne porezne stope na dobit, nemogućnost dobivanja kreditnih garancija od HBOR pod uvjetima primjerenim kriznim vremenima, ispravljanje grešaka koje su učinjene u prošlosti glede reguliranja plaćanja cestarina pri registraciji vozila, davanje stimulativnih poticaja za nove tehnologiji koje utječu na zaštitu okoliša i smanjenje potrošnje goriva, poticanje socijalnog dijaloga, donošenje zakonskih propisa koji će štititi djelatnost od nelojalne konkurencije prilikom ulaska u EU i dr.

U toj udruzi smatraju kako su "alibi pozivanje na EU propise koje ide na štetu hrvatskih gospodarstvenika rezultat nestručnosti, nemara, podcjenjivanja, vrijeđanja i prezira prema hrvatskim cestovnim prijevoznicima od strane državne birokracije koju oni masno plaćaju".

Napominju kako su 2003. godine s 9,3 posto sudjelovali u BDP, a danas je to jedva 3,5 posto te ocjenjuju da uzrok tome nije samo kriza. "Ako tvrdite da je za to kriva prethodna vlast, evo vam šanse da to ispravite", poručuju Hrvatski cestovni prijevoznici ministru Hajdaš Dončiću.

Komentirajte prvi

New Report

Close