‘Hrvatske željeznice kao da potiču diverzije’

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2013. u 11:49
Siniša Šukunda; Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

‘Hrvatska stranka prava već je nekoliko puta upozoravala na opasnosti koje proizlaze iz prijevoza opasnih tvari željeznicom na području Grada Zagreba’.

Hrvatska stranka prava već je nekoliko puta  upozoravala na opasnosti koje proizlaze iz prijevoza opasnih tvari željeznicom na području Grada Zagreba, a današnja diverzija ukazuje na to koliko je cijeli željeznički sustav ranjiv te kakve bi fatalne posljedice po život građana i njihovu imovinu željeznička havarija mogla izazvati, stoji u priopćenju koje potpisuje Pravaški blok Zagreb.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Danas, ponukani diverzijom na željezničkoj pruzi u Podsusedu, ponovno pozivamo aktualnu vlast da sigurnosti željezničkog prometa na području Grada Zagreba, a i cijele Hrvatske posveti posebnu pozornost.

Današnja diverzija ukazuje i na to da među nama žive neprijatelji i da to nikako ne smijemo smetnuti s uma te da sigurnosne službe nisu dorasle svom zadatku, kada u središtu grada netko može postaviti eksploziv na najprometnijoj pruzi u državi.

Postavljamo i pitanje ravnatelju željezničke infrastrukture, što poduzima u cilju sprječavanja pristupa infrastrukturnim objektima i ugrožavanja sigurnosti prometovanja vlakova? Ne bi li bilo uputnije da se, s obzirom da vladajući barataju brojkama od nekoliko tisuća radnika viška u HŽ-u, poveća broj pružnih ophodnji ili uvede fizička zaštita vitalnih objekata umjesto što se povećao broj članova Uprave HŽ infrastrukture s tri na pet članova?

Dovoljno je samo pogledati grafitima išaran zagrebački željeznički most, preko kojeg idu pruge prema Sisku i Karlovcu, i zaključiti kako taj, jedan od strateških objekata,  uopće nije zaštićen, jer ako se netko može popeti na vrh mosta i satima šarati po njemu, onda mu zacijelo nije problem ni postaviti 5 ili 6 kilograma eksploziva. Most je sagrađen 1939. godine i opremljen stražarskim kućicama na obje strane upravo stoga što su ga tada smatrali vitalnim objektom koji valja čuvati.

Željezničke nesreće događaju se diljem Hrvatske gotovo svakodnevno i samo je bilo pitanje vremena kad će se nesreća dogoditi i u Zagrebu, a ako se takva neorganiziranost sustava HŽ-a nastavi, ekološki incident u kojem će biti ugroženi životi građana i njihova imovina postaje pitanje sata a ne dana!

Komentirajte prvi

New Report

Close