Hrvatske vode: Unatoč izvanrednom stanju kod Osijeka se ne događa ništa opasno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 16:28
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je danas kako se, unatoč proglašenju izvanrednog stanja na poplavom ugroženim područjima, ne događa ništa posebno opasno

Osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je danas kako se, unatoč proglašenju izvanrednog stanja na poplavom ugroženim područjima, ne događa ništa posebno opasno niti se to očekuje, te su pozvali građane da ne nasjedaju dezinformacijama koje, vezano za obranu od poplava, objavljuju pojedini mediji.

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za donju Dravu i Dunav Igor Biglbauer kazao je na konferenciji za novinare kako je izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno u Baranji za Batinu i Tikveš te vodomjerno mjesto Vukovar, iako nisu dosegnuti vodostaji pri kojima se proglašava takvo stanje.

Dodao je kako su se na takav potez odlučili jer se očekuje visok vodostaj, pri čemu do ugroze može doći i ako puknu nasipi u Mađarskoj, što se odražava i na osječko područje.

Najavio je kako se maksimalni vodostaj Drave kod Osijeka od 500 centimetara očekuje u petak, a na Dunavu kod Batine kulminacija se očekuje u četvrtak uvečer ili petak rano ujutro, s vodostajem od 765 centimetara. To bi bio drugi maksmialni vodostaj Dunava nakon onoga iz 1965. godine, kada je zabilježeno 795 centimetara.

"Ništa se posebno ne događa, jer su aktivnosti koje imamo kod izvanrednih mjera iste i kod izvanrednog stanja. Provodimo pojačani nadzor nasipa, ali s većim brojem ljudi, a cijela obrambena linija u Baranji radi u dvije smjene, uz danonoćna dežurstva na nasipima", poručio je Biglbauer.

Dodao je kako postoje scenariji i za slučaj pucanja nasipa, kada su predviđene druge linije obrane s čijom izgradnjom bi se krenulo ako bi se dogodio takav neželjeni scenarij. Izvijestio je kako je trenutno napunjeno 111.930 vreća s pijeskom, a iz drugih centara u Hrvatskoj naručeno je dodatnih 60 tisuća vreća koje su na putu prema Osijeku i u slučaju potrebe sutra se mogu napuniti.

Na novinarski upit je li zbog rupa u nasipu ugroženo osječko prigradsko naselje Tvrđavica, kako javljaju neki mediji, voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ upozorio je građanstvo da "ne nasjeda na dezinformacije jer je sustav siguran". "Pojavljivat će se procijedne vode u vrtovima i to se kod visokog vodostaja ne može izbjeći, ali voda se neće preliti preko nasipa jer će vodostaj završiti znatno niže od krune nasipa, pa nema mjesta panici" ustvrdio je Nađ.

U Hrvatskim vodama upozorili su na medijska izvješća po kojima se navodno već evakuira Vukovar i naslove poput "Drava poplavila Osijek", iako je samo poplavljena šetnica na lijevoj obali, te pozvali da se ne šire dezinformacije i panika.

"Kad se proglasi izvanredno stanje, logično je da se svi sudionici u stožerima zaštite i spašavanja pripremaju za sve scenarije, iako je najgori scenarij daleko od bombastičnih naslova. Moguće je da se negdje pojave rupe u nasipima, ali ne očekujemo da će nasipi zbog toga biti probijeni, jer se stalno motre kako bi se odmah reagiralo u slučaju takvih pojava. Ne očekujemo ništa potencijalno jako opasno", poručio je Biglbauer.

Komentirajte prvi

New Report

Close