Hrvatske vode rekorder u prihodima od različitih naknada

Autor: Mirela Klanac , 10. svibanj 2009. u 22:00

Samo od ‘naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma’ Hrvatske šume godišnje na račun gospodarstva prikupe oko 200 milijuna kuna

Ministar financija Ivan Šuker najavio je za ovaj tjedan otvaranje rasprave o nametima koje gospodarstvu naplaćuju Hrvatske vode i Hrvatske šume, da bi se, kako je poručio sa sjednice Vlade, “to pitanje konačno skinulo s dnevnog reda”.

Način naplate
No Vlada pritom nema namjeru predložiti jednostrano smanjenje naknada i doprinosa što ih ubiru ta javna poduzeća, a koje je svojedobno regulirala vlastitim zakonima i pravilnicima. Plan je, kažu u Ministarstvu financija, sučeliti mišljenja interesnih skupina o toj temi, odnosno pozvati predstavnike poslodavaca i uprave tih društava da iznesu argumente za ukidanje te vrste neporeznih nameta, odnosno razloge za njihovo zadržavanje. Poslodavci o toj temi nemaju dvojbi. Već neko vrijeme upiru prstom upravo u ta dva javna poduzeća, između ostalog, i zbog načina ubiranja njihovih naknada. U slučaju takozvane naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma riječ je, tvrde, gotovo o poreznom prihodu jer se naknada naplaćuje svakom trgovačkom društvu u visini 0,07 posto ukupnog prihoda, bez obzir na to posluje li ili ne trgovačko društvo s dobiti, pri čemu se akontacija naknade obvezno plaća za svako tromjesečje. U slučaju kompanija s visokim prihodima riječ je o iznimno velikom fiksnom trošku pa su i njezini najveći obveznici tvrtke poput Ine, Zagrebačke banke, Konzuma i sličnih. Službeno nije objavljeno koliko je na ime te naknade prikupljeno u prošloj godini, a u Hrvatskim šumama neslužbeno kažu da iz tog izvora godišnje prikupe oko 200 milijuna kuna. Ipak, u registru neporeznih nameta ministar financija navodi da je u 2007. to javno poduzeće naplatom parafiskalnih naknada ostvarilo prihod od 380 milijuna kuna. Hrvatske vode su pak rekorder u ostvarenju prihoda naplatom različitih naknada. Ubiranjem desetak vrsta doprinosa Hrvatske vode ostvare više od 14 posto ukupno prikupljenih neporeznih prihoda u državi pri čemu, sudeći prema financijskom planu tog poduzeća za ovu godinu, taj iznos stalno raste. U 2007. na temelju različitih pristojbi Vode su ostvarile prihod od 1,758 milijardi kuna, dok ove godine planiraju prikupiti čak 100 milijuna kuna više, odnosno 1,855 milijardi kuna. Najveći prihod pritom ostvare od naknade za uređenje voda – čak 670 milijuna kuna, te od notornoga vodnog doprinosa koji plaćaju investitori u gradnji, a koji tom izvanproračunskom korisniku u ovoj godini treba donijeti 580 milijuna kuna.

Problem općina
U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ipak poručuju da se tema neporeznih davanja ne bi smjena iscrpiti na dva slučaja. “Pitanje nije treba li smanjiti naknade za pet ili deset posto, nego što je uzrok tolikog broja različitih naknada. One su posljedica golemoga javnog sektora, teritorijalnog ustroja koji počiva na oko 600 općina koje pronalaze različite načine za financiranje”, kaže Đuro Popijač, direktor HUP-a.

Korist

Teško odustajanje
Država, pa i sva tijela koja su prikupljala sredstva na temelju različitih naknada, neće tako lako od njih odustati. U Vladi, naime, ističu da je upravo iz tih izvora najčešće razvijana infrastruktura od koje poduzetnici također imaju koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close