Hrvatske tvrtke u Kijevu uvele izvanredne mjere

Autor: Večernji list , 04. svibanj 2014. u 22:00
Stanje u Ukrajini sve je napetije/Reuters

Slabljenje hrivnje i pad kupovne moći Ukrajinaca.

Politička kriza koja četiri mjeseca potresa Ukrajinu ugrožava poslovanje većine hrvatskih kompanija u toj zemlji, a zbog drastičnog pada kupovne moći i slabljenja lokalne valute očekuje se nastavak pada uvoza iz Hrvatske.  

Od pet kompanija s predstavništvom u Ukrajini tri su donijele izvanredne mjere zbog trenutačnih okolnosti. Podravka, Jadran-Galenski Laboratorij i IBCI, iako namjeravaju ostati na tamošnjem tržištu, u posebnim su razgovorima s lokalnim partnerima. Dalekovod i Belupo posluju u skladu s planom prije izbijanja krize.Podravka je ograničila isporuke nekim trgovačkim lancima u problemima, mijenja cijene te kreira novi financijski model kako bi pomogla lokalnom partneru. "Poremećaja ima u prodaji i distribuciji jer smo morali  zamrznuti neke projekte planirane za ovu godinu, kao što je razvoj regionalne distribucije. To je rezultiralo manjim negativnim trendovima u prvom kvartalu", stoji u e-mailu Podravke.

Ukrajina, zemlja s 46 milijuna stanovnika, za kompaniju iz Koprivnice tržište je s potencijalom za rast u idućim godinama, no revolucija je prigušila euforiju.BDP će ove godine pasti 3 posto, procjenjuje vlada u Kijevu. Zemlja se nalazi na rubu bankrota te će od međunarodnih kreditora posuditi 27 milijardi dolara. Zauzvrat će morati smanjiti državnu potrošnju i radove. To bi moglo smanjiti investicije u nerazvijenu mrežu za prijenos struje kućanstvima. "Za buduće poslove ne znam, no za sve sadašnje projekte Dalekovoda financije su osigurane", kaže u uredu u Kijevu Ivan Čerkić, glavni kompanijin čovjek u Ukrajini. Proizvođač lijekova Belupo otvorio je predstavništvo u Kijevu prije 15 mjeseci u sklopu širenja poslovanja u istočnu Europu. Ukrajinsko tržište sudjeluje s 1 posto u ukupnim prihodima. "Kriza se ne odražava na naše poslovanje. No problem su tečajne razlike koje utječu na izmjene cijena", kaže glasnogovornica Snježana Foschio-Bartol.

Od početka prosinca, kada je izbila revolucija u Ukrajini, hrivnja je oslabila 35 posto u odnosu na kunu pa je Ukrajincima poskupio i odlazak na odmor u Hrvatsku. "Za sada su rezervacije na prošlogodišnjem nivou, no partneri se ograđuju da će ih morati otkazati ukoliko situacija eskalira", kaže Edo Pivčević, direktor splitske tvrtke IBCI, koja pruža turističke usluge diljem Hrvatske, a specijalizirana je za goste iz Rusije i Ukrajine. Na poslovanje u Ukrajini otpada im 35 posto prihoda.Farmaceutska kompanija Jadran-Galenski Laboratorij navela je u financijskom izvještaju kako postoji " velika rizičnost naplate potraživanja od kupaca na tržištu Ukrajine". Ondje joj prijeti gubitak 22,8 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close